Захарова: Макрон је у праву, НАТО је доживео мождану смрт

Изјава председника Француске Емануела Макрона о можданој смрти НАТО-а одражава истину, написала је на "Фејсбуку" портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Марија Захарова наводи да Макрона изјава да је НАТО у стању мождане смрти представља јасну дефиницију тренутне ситуације НАТО-а.

"Шта тачно Европа може да уради за контролу своје судбине? У 20. веку имала је два рата, у 19. веку и пре тога бесконачни број локалних ратова, као и активности на ширењу идеја уз помоћ копља и мача", навела је Захарова, преноси Тас.

Додаје да су процеси који су настали након потписивања 14 тачака Вудра Вилсона, а који су еволуирали током Другог светског рата и развили се у економску и политичку интеграцију Европе, помогли да се изађе на крај са главним задацима да се зауставе бесконачне европске поделе.

"Они су, такође, довели и до кризе идентитета и развоја", закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски Економист да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.

"Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора", рекао је Макрон.

Додао је да Европч мора да почне да стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили.

"У противном Европа више неће контролисати властиту судбину", рекао је Макрон, пренео је Индекс.

 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 08. нов 2019, 05:42) - Dr. Šeret [нерегистровани]

"Moždana smrt NATO-a"

Sav miroljubivi svet bi rekao: daj Bože da je tako! A ako je tako, pod hitno treba uništiti sve ostale organe, da neko ne bi došao u iskušenje da zatraži da mu se neki organ presadi (transplantuje).

(четвртак, 07. нов 2019, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Nažalost

Nato je još daleko od smrti, a i da nije, zgažena zvečarka najgore ujeda.

(четвртак, 07. нов 2019, 21:17) - Воронцов [нерегистровани]

НАТО је заправо САД, а сви остали су само послушници САД

САД троши највише новца и има најмоћнију војску у НАТО , а остали су ситни наспрам САД. Зато Трамп сам и одлучује шта ће радити. Изузетак у НАТО је Турска која све више води своју самосталну политику и не брине шта други о њој мисле.

(четвртак, 07. нов 2019, 20:36) - Dr Miggyy [нерегистровани]

КАДА ЋЕ!

Mon ami, monsieur Maкрон, можда је НАТО на самрти (нека заврши што пре како би се избавиле беде), али је опасан ако се повампири. Ми са брдовитог Балкана опет ћемо најебати к'о црни ђаво по белом дану. Друго, ако је Европа на ивици понора, сваки час може да се оклизне. Добро је да votre ami ΛV добро размисли где и како нас води у тај понор, јер смо ми и онако у понору од дакле нас мукотрпно полако и (не)сигурно нас избављује?

(четвртак, 07. нов 2019, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

" ne moze se vise osloniti na SAD "

pa naravno da ne moze jer sadasnji predsednik SAD ne zeli ratove po svetu vec ekonomski rast svoje zemlje bez ratova.Jedna vojna alijansa moze opstati samo u ratovima jer ko ce i zasto placati milione vojnika ako nista ne rade.

(четвртак, 07. нов 2019, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Rusi!

Danas cuvaju svoje a netrce za tudim.

(четвртак, 07. нов 2019, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

@ Oni bar priznaju da im ide lose,ali Rusi...

Sta Rusi treba da priznaju?Rusi su imali Warsavski pakt koji je propao,ali se po brutalnosti ne moze porediti sa NATO-paktom.A,sta to Rusi kriju,a Zapad iznosi na vidjelo?Po cemu je to Zapad posteniji od Rusa?Ko agresuje cijeli svijet,Rusi ili Zapad na celu sa Amerima?Dajte,molim vas,razmislite malo pa pisite komentar.

(четвртак, 07. нов 2019, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Oni bar priznaju da im ide loše, ali Rusi...

...da im ide odlično na svakom polju, što je krajnje sumnjivo.
Rusi su poznati, kao uostalom i mi, da vole da prikažu lažno stanje

(четвртак, 07. нов 2019, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Metastaza

Skoro ce 30 godina kako je NATO metastazirao.Pre ce biti da se on odavno odrzava samo na aparatima.

(четвртак, 07. нов 2019, 19:37) - Rade [нерегистровани]

Bravo

U pravu je. Srbi to znaju od početka. Pametni smo mi , k,o pčelice.