Бивши радници Твитера оптужени да су шпијунирали за Саудијску Арабију

Двојица бивших радника компаније Твитер и још једна особа из Саудијске Арабије суочени су с оптужбама у Сједињеним Америчким Државама да су шпијунирали корисничке налоге, а затим личне податке слали саудијској краљевској породици у замену за новац и различите поклоне.

Али Алзабарах и Ахмед Абуамо, који су били запослени у Твитеру, и Ахмед Алмутаири, који је у то време радио за краљевску породицу Саудијске Арабије, оптужени су да су без дозволе приступали личним подацима корисника.

Поред тога, нису се регистровали као страни агенти, што по америчком закону директно повлачи оптужбу за шпијунажу.

У оптужби се наводи да је Абуамо 2015. године у више наврата приступао Твитер налозима истакнутих критичара саудијске краљевске породице, у потрази за личним подацима.

"Те информације могле су да буду искоришћене за идентификацију и лоцирање корисника Твитера који су објавили те постове", наводи се у саопштењу америчког Министарства правде.

Саудијска Арабија, која је један од кључних савезника САД против Ирана, на Западу се суочава са жестоким критикама због кршења људских права, нарочито због убиства новинара Џамала Кашогија, као и због учешћа у рату који је разорио Јемен.

Алмутаири је оптужен за посредовање између поменутих радника компaније Твитер и владе у Ријаду.

Абуамо, који је амерички држављанин, налази се у притвору у Сијетлу, док су остала двојица у Садијској Арабији, наводи се у саопштењу.

Амбасада Саудијске Арабије у САД још се није огласила.

Компанија Твитер саопштила је да је "захвална ФБИ и Министарству правде".

"Наша компанија ограничава приступ осетљивим подацима и они су доступни веома уском кругу искусних и обучених запослених. Свесни смо ризика којем су изложени сви који који користе Твитер како би изнели свој став и моћнике позвали на одговорност", наводи се у саопштењу Твитера.

Амерички медији наводе да је Твитер још крајем 2015. године открио да Али Алзабарах неовлашћено приступа налозима корисника, због чега је отпуштен.

Међутим, он је већ успео да прикупи информације о више од 6.000 корисника, међу којима су и 33 особе за које су саудијске власти од Твитера званично затражиле личне податке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво