Сирија, прва заједничка патрола руских и турских трупа

Турске и руске снаге почеле су заједничко патролирање на североистоку Сирије. То је део договора који је зауставио офанзиву Анкаре против сиријских Курда који су се повукли 30 километара од границе. Из Сирије је стигла порука да им је циљ да поново успоставе потпуну контролу над подручјима на северу земље и да ће то урадити постепено.

Договор из Сочија постигнут прошле недеље реализује се онако како су Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган хтели. У првој заједничкој акцији источно од Еуфрата, поред турских и руских трупа, коришћена су оклопна возила и дронови.

Прво је на реду подручје источно од пограничног града Ел Дарбесија. За четири сата прошли су маршрутом од 100 километара у дубини 10 километара од границе са Турском.

Споразум о повлачењу курдских снага из зоне безбедности, за Сирију је прилика, како је поручио председник Башар ел Асад, да успостави контролу на северу земље после изненадног повлачења америчких снага.

Башар ел Асад је колегу Доналда Трампа назвао најбољим америчким председником.

"Зашто? Не зато што је његова политика добра, већ зато што је најтранспарентнија. Сви амерички председници су чинили злочине и за то добијали Нобелове награде као браниоци људских права, али сви они су заправо били криминалци који представљају интересе моћних лобија за оружје и нафтних корпорација. А Трамп отворено каже да жели нафту", указао је Асад.

Захарова: САД кријумчаре нафту из Сирије

У Москви кажу да Сједињене Америчке Државе сваког месеца илегално извозе нафту из Сирије.

Марија Захарова, портпаролка руског Министарства спољних послова, каже да Американци, заобилазећи сопствене санкције, кријумчаре нафту из Сирије у вредности од преко 30 милиона долара на месечном нивоу.

"Они не планирају да напусте те територије у блиској будућности, а бављење незаконитим послом прикривају борбом против терориста. Нешто не штима у америчком ставу", истиче Захарова.

О Сирији се говорило и у Истанбулу, где су се састали турски председник Реџеп Тајип Ердоган и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Гутерес поздравља напоре да се дијалогом реши криза на северу Сирије.

"Верујем да је рад Комисије за израду новог устава Сирије први корак ка политичком решењу, којим ће се завршити трагично поглавље у животу народа Сирије и почети ново које ће дати прилику свима да се врате у своје домове и не буду више избеглице", поручује Гутерес.

Комисија, чије је формирање трајало две године, састала се први пут ове недеље у Женеви. Чине је представници владе, опозиције и представници цивилног сектора.

Нико не очекује да ће решити кризу, али верују да ће помоћи да се премосте разлике које постоје међу грађанима Сирије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво