Руски закон о "сувереном интернету" - безбедност или цензура

Закон који омогућава већу контролу интернета ступио је на снагу у Русији. Кремљ тврди да ће закон допринети безбедности корисника и државе, а критичари да власт покушава да уведе цензуру.

Закон о "сувереном интернету" даје званичницима широка овлашћења за ограничавање саобраћаја на руском интернету, пише Би-Би-Си.

Руски званичници и стручњаци кажу да законска иновација неће утицати на кориснике и да ће руски интернет остати део глобалног простора.

"Ступањем на снагу закона, сами корисници у Русији неће осећати никакве промене и квалитет комуникације се неће погоршати", изјавио је за агенцију ТАС портпарол Министарства комуникација.

Истиче да ће, уколико у земљи постоји претња по безбедност, Федерална служба за надзор комуникација (Роскомнадзор) моћи да преузме централизовано управљање мрежом.

Присталице закона кажу да ће заштити Русију од хакерских напада из иностранства.

Прекидач у рукама Кремља 

Кремљу ће бити омогућено да у хитним случајевима искључи везе унутар Русије или са светском мрежом.

На влади је да одлучи шта представља претњу и које акције треба предузети.

Законом се од интернет провајдера тражи да инсталирају мрежну опрему која може да идентификује извор и филтрира садржај.

То ће у пракси омогућити Федералној служби за надзор комуникација (Роскомнадзор) да буде ефикаснији у блокирању сајтова, пише Би-Би-Си.

По узору на Кину?

Критичати тврде да ће руска влада моћи директно да цензурише садржај на интернету, без одобрења суда и без обавезе да обавести јавност које информације блокира и зашто.

Плаше се да ће Кремљ покушати да створи интернет "фајервол" (заштитни зид) сличан ономе у Кини.

"Закон доказује да је руско руководство спремно да стави целу мрежну инфраструктуру под политичку контролу, како би спречило проток информација када год је то потребно", рекао је Кристијан Мир из Репортера без граница.

У марту су хиљаде људи протестовале у Москви против овог закона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво