Демократије широм света не успевају да заштите новинаре

Демократске земље широм света не успевају да заштите новинаре и не истражују убиства и злочине против њих, саопштио је Међународни институт за штампу (ИПИ) који 2. новембра обележава Међународни дан борбе против некажњивости за злочине против новинара.

Према подацима Међународног института за штампу, прошле године живот је изгубило четрдесет новинара.

Због свог рада, у знак одмазде, убијено је њих двадесет петоро. Одмазда је често била одговор на извештаје о откривању корупције или активностима криминалних група.

Осам новинара је погинуло док је извештавало о сукобима у Авганистану, Сирији и Јемену, док је један погинуо током извештавања о грађанском протесту.

Шест новинара је погинуло док је било на задатку, два у Сомалији и по један у Бразилу, Турској, Великој Британији и САД.

Већина циљаних убистава догодила се на америчком континенту, где је погинуло 18 новинара, укључујући деветоро у Мексику.

По два новинара погинула су у Колумбији, Хондурасу и Хаитију и један у Бразилу.

Иако је у последњих 12 месеци забележен значајан пад броја убијених новинара, у поређењу са истим периодом прошле године у којем је 100 новинара изгубило живот у вези с послом који су обављали, наставља се пракса некажњавања за убиство новинара.

Закаснеле истраге

Ниједно убиставо из прошле године није у потпуности решено, а истраге у огромној већини случајева остају закаснеле или се уопште не воде.

Анализа података Међународног института за штампу, показује да је током година већина циљаних убистава почињена у демократским земљама, а некажњавање таквих злочина и даље остаје високо управо у тим земљама.

"Слобода штампе је суштински састојак динамичне демократије, али демократске владе не успевају да заштите новинаре, па чак ни да осигурају одговарајућу истрагу о убиствима у својим земљама", изјавио је директор сектора за заступање Међународног института за штампу, Рави Р. Прасад.

Додаје да демократске нације морају да учине више да заштите новинаре не само од убистава, већ и од онлајн претњи којима су изложени.

У Европи, која се залаже за демократију, људска права и слободу штампе широм света, убиство новинарке Дафне Каруане Галисије из 2017. године још није кажњено.

За разлику од тога, тужиоци у Словачкој су овог месеца оптужили наводног организатора и још три осумњичена за убиство истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице из 2018. године.

Убиство Џамала Кашогија, колумнисте "Вашингтон поста" 2. октобра прошле године, пример је свесне некажњивости за злочине над новинарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво