Због разлика око ЕУ блокирана Влада Аустрије

Рад Владе Аустрије, коју чине Социјалдемократска партија и Народна странка, блокиран је због лоших односа међу коалиционим партнерима који су достигли врхунац након што су социјалдемократе одлучиле да промене курс према Европској унији.

Влада Аустрије не одржава заједничке седнице, а коалициони партнери већ месецима не излазе, као што је било уобичајено, заједно пред новинаре.

Влада се пред крахом нашла почетком године, али тада криза није била тако тешка.

Наиме, коалициони партнери свађали су се око планираних измена закона, а овај пут криза је избила око Европске уније.

Односи међу коалициним партнерима затегнути су посебно од када је Социјалдемократска партија одлучила да у потпуности промени свој курс према ЕУ и затражи одржавање референдума о свим будућим споразумима с Унијом.

Лидер Народне странке и вицеканцелар Вилхелм Молтерер затражио је од коалиционог партнера "повратак на заједничку линију" по питању ЕУ, а од председника Аустрије Хајнца Фишера да делује на своје некадашње партијске колеге.

"Ситуација која је била пред Ускрс није упоредива са актуелним стањем. За Ускрс било је садржајних разлика, а сада се ради о принципијелним питањима о перспективи земље", објаснио је Молтерер.

Председник Аустрије изјаснио се против превремених избора, нагласивши да је, када је дао мандат влади, наложио да она ради до истека мандата.

"Који би смисао имали нови избори", упитао је Фишер и уједно је критиковао начин на који су социјалдемократи објавили промену курса према ЕУ, пошто је то учинила у отвореном писму упућеном булеварском листу "Кронен цајтунг", познатом по свом антиевропском ставу.

Што се тиче захтева да се убудуће одржава референдум о свим споразумима ЕУ, Фишер је подсетио да је у надлежности парламента да доноси одлуке о изјашњавању грађана.

Фишер, који је био потпредседник Социјалдемократске партије, тврди да га канцелар Алфред Гузенбауер и вршиоца дужности лидера странке Вернер Фајман нису информисали о промени курса социјалиста према Унији.

Гузенбауер је изразио неразумевање за захтев Молтерера да се социјалдемократе врате на заједничку линију.

"Тај захтев је апсурдан. Социјалдемократска партија је и даље на проевропском курсу, али жели убудуће да становништво више укључи у одлуке о будућности. Европа без Европљана не може да функционише", поручио је Гузенбауер.

Аустрија без референдума о чланству Хрватске у ЕУ

Аустријски канцелар изјавио је да Аустрија неће одржати референдум о пријему Хрватске у Европску унију.

Референдум је потребан само за прихватање нових споразума ЕУ који би имали значајан попут Мастришког и Лисабонског, рекао је Гузенбауер, па се у случају пријема Хрватске у чланство неће тражити изјашњавање становништва.

Ова изјава наишла је на ругање коалиционог партнера Народне партије Аустрије.

Одустајање од референдума о пријему Хрватске у ЕУ министар привреде Мартин Бартенштајн окарактерисао је новим одступањем социјалдемократа од својих ставова.

До сада су социјалисти били стриктно против одржавања било каквих референдума о питањима везаним за ЕУ, па је тако и Лисабонски споразум ратификован у парламенту.

Иначе, према новом курсу Социјалдемократске парије референдум треба да буде одржан у Аустрији о питању чланства Турске у ЕУ.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво