Барније: Још постоји ризик од хаотичног Брегзита

Преговарач Европске уније за Брегзит Мишел Барније изјавио је да још постоји ризик од хаотичног одласка Британије из европског блока без споразума и да ће будући трговински преговори бити "тешки и захтевни".

Мишел Барније наводи да су припреме још у току.

"Ризик да се Брегзит догоди без ратификованог споразума још постоји. Још морамо да се припремамо", рекао је Барније у говору у Бриселу.

Истиче да "у свим државама чланицама постоји велика разлика у спремности између већих компанија и малих и средњих предузећа" и додао да није време да се буде самозадовољан, већ је потребно радити са малим и средњим предузећима, пренео је Ројтерс.

Додаје да би одлазак без споразума могао да се догоди крајем јануара, уколико британски парламент не буде ратификовао споразум британског премијера Бориса Џонсона и Лондон не добије још једно одлагање одласка из ЕУ.

"То би, такође, могло да се догоди на крају статус-кво транзиционог периода након Брегзита, до краја 2020. године, уколико не буде постигнут нови трговински споразум између две стране, а не буде дато екстра време да се он постигне", навео је Барније.

Упозорава да има мало времена између Брегзита и краја 2020. године да се постигне нови трговински споразум.

"Биће то тешки и захтевни преговори", рекао је Барније и додао да ће време које је на располагању за постизање новог трговинског споразума бити изузетно кратко, 11 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво