Џонсон окривљује парламент због пропасти Брегзита за Ноћ вештица

Британски премијер Борис Џонсон наводи да је парламент у Лондону одговоран што Велика Британија неће напустити Европску унију у четвртак, 31. октобра, како је било планирано.

Портпарол Бориса Џонсона изјавио је да је био осигуран "сјајан нови споразум, којим би се Британији омогућило да изађе 31. октобра, али га је парламент блокирао".

Пошто Борис Џонсон није успео да убеди британске посланике да ратификују његов споразум са Бриселом о Брегзиту 31. октобра, ЕУ је одлучила да одложи Брегзит до 31. јануара следеће године, преноси Ројтерс.

Џонсон је затражио одлагање по налогу парламента, мада је месецима говорио да ће Британија напустити ЕУ 31. октобра, без обзира на то да ли споразум о Брегзиту постоји или не.

Раније данас председник Европског савета Доналд Туск саопштио је да је ЕУ постигла договор да се Брегзит одложи до 31. јануара следеће године, само три дана пре него што је требало да се спроведе.

Туск је на свом Твитер налогу написао да се 27 земаља чланица ЕУ сложило да прихвате "захтев Велике Британије за флексибилност Брегзита до 31. јануара 2020. године".

Додао је да ће одлука бити формализована у писаној форми.

Градоначелник Лондона Садик Кан, поздрављајући одлуку из Брисела, каже да одлагање треба да буде искоришћено за гласање о Брегзиту.  

Израз "флексибилност" значи да ће Велика Британија моћи да напусти  ЕУ раније, уколико споразум о Брегзиту, који је постигао премијер Борис Џонсон, буде ратификован пре 31. јануара.

Британски парламент би данас требало да се изјасни о могућности нових избора. Џонсон жели да парламентарни избори буду одржани 12. децембра, али можда за то неће имати довољну подршку.

Влада се противи новом референдуму о Брегзиту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво