САД шаљу трупе да заштите нафтна поља, Русија их оптужује за разбојништво

Шеф Пентагона Марк Еспер саопштио је да ће САД у источну Сирију послати оклопна возила и борбене трупе, како би спречиле да нафтна поља у том подручју падну у руке Исламске државе. Москва тај потез коментарише као међународно државно разбојништво.

Иако је Доналд Трамп најавио повлачење америчких војника из Сирије, на терену су ствари другачије.

Амерички министар одбране Марк Еспер објашњава да ће додатне трупе бити "механизоване", користиће оклопни пешадијски носач "бредли", тенкове и друга возила.

Не сме се дозволити да терористи поново приђу нафтним пољима, истиче Еспер.

"Ако би терористичка Исламска држава имала приступ нафтним ресурсима, средствима за набавку оружја и плаћање бораца или било чега другог – то би отежало њен пораз. То би терористима омогућило да нападну Европу или Америку", упозорио је Еспер.

Међутим, у Министарству одбране Русије тврде да ни по међународном праву нити у америчком законодавству не постоји легитимни задатак америчке војске да чува и брани енергетска налазишта Сирије од саме Сирије.

Заузимање нафтних платформи и њихова контрола под пуном ратном опремом има други циљ – да се, под заштитом америчких војника, настави дугогодишња пракса кријумчарења сиријске нафте цистернама изван Сирије, оцењује руско министарство.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи