Амнести: Турска присилно враћа избеглице у Сирију

Турска присилно шаље сиријске избеглице у подручје Сирије у близини са границом где има за циљ да успостави "зону безбедности" иако се тамошњи сукоб није завршио, наводи се у извештају Амнести интернешенела који је објављен данас.

И Хјуман рајтс воч је објавио извештај у којем тврди да су турске власти произвољно привеле и депортовале десетине Сиријаца на север Сирије у периоду од јануара до септембра, пренео је Ројтерс.

У Турској се тренутно налази око 3,6 милиона избеглица које су побегле услед сиријског грађанског рата.

Анкара се нада да ће преселити два милиона избеглица у "зону безбедности" на североистоку Сирије.

Турска наводи да се више од 350.000 сиријских избеглица већ добровољно вратило у своју земљу.

У свом извештају, Амнести интернешенел наводи да су се избеглице са којима су разговарали жалиле да им је било прећено или да их је физички натерала турска полиција да потпишу документа у којима изјављују да се добровољно враћају у Сирију.

Организација за заштиту људских права са седиштем у Лондону је навела да је у стварности Турска ставила животе сиријских избеглица у опасност терајући их да се врате у ратну зону.

За сада нема реакције Анкаре на извештај Амнести интернешенала, али је Анкара раније негирала да је слала Сиријце назад у земљу против њихове воље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво