Европска унија није донела одлуку на који рок би одложила Брегзит

Велика Британија треба да напусти европски блок 31. октобра, понавља премијер Борис Џонсон. Међутим, то зависи од Европске уније, који треба да одлучи о још једном одлагању рока за Брегзит. Таква одлука није донета данас, нови састанак је у Бриселу почетком следеће недеље. Ухапшене су још две особе под сумњом за убиство и трговину људима.

Без коначне одлуке, изашли су са састанка амбасадори 27 земаља чланица. Главни преговарач Европске уније за Брегзит, не открива много.

"Без коментара. Имали смо одличне разговоре. Толико од мене", навеоје Мишел Барније, преговарач ЕУ за Брегзит.

Није се много више чуло ни на конференцији за новинаре. За Европску унију главно питање је колико треба да траје одлагање Брегзита, али ту нема сагласности. Француска тражи разјашњења о намерама Британаца и предлаже кратак рок, Немачка је међу земљама које заговарају тромесечно продужење.

"Представници 27 земаља чланица сагласни су да се рок продужи и наставиће посао наредних дана. Тренутно нема планова за ванредни самит Европске уније", наводи Мина Андрева, портпаролка Европске комисије.

Британски премијер на све начине жели да помери Брегзит са мртве тачке. Предложио је ванредне изборе 12. децембра. Гласање о том предлогу је у понедељак или уторак. И даље сматра да је могућ излазак у року.

"Ми можемо да одемо 31. октобра. На несрећу, то зависи од тога шта ће Европска унија рећи. Сада смо у позицији да због Закона који је усвојио парламент, а који значи предају, чекамо одлуку Брисела колико ће бити продужење рока", наводи Борис Џонсон, британски премијер. 

Британски премијер договорио је споразум с Бриселом прошле недеље, али га британски парламент није ратификовао.

Џонсон је у четвртак тражио парламентарне изборе 12. децембра и први пут одустао од обећања о напуштању ЕУ-а 31. октобра са споразумом или без њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара