Ердоган поново прети Европи да ће отворити врата мигрантима

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поново је запретио европским државама да ће отвoрити границе и пустити сиријске избеглице да крену ка Европи. Турска ће искористити своје право да уништи курдске борце, припаднике Јединице за народну заштиту, ако се не повуку из "зоне безбедности" на северу Сирије, како је предвиђено споразумом, поручио је турски председник.

"Када кажем да ћу да отворим врата, они просто побесне. Не брините, доћи ће време када ћемо отворити та врата. Хајде, ви брините о стотинама хиљада миграната", рекао је Ердоган на каналу НТВ.

Додао је да се у Турској налазе четири милиона избеглица.

"Ако неко сматра да је турска хуманитарна политика слаба, брзо ћемо узвратити гвозденом песницом", истакао је Ердоган, преноси Тас.

Турска је 9. октобра покренула офанзиву на северу Сирије са циљем, како је наведено, да се у том подручју успостави безбедносна зона у коју би се вратиле сиријске избеглице из Турске.

Посланици Европског парламента оштро су данас осудили унилатералну турску војну интервенцију на североистоку Сирије и позвали Турску да повуче све своје снаге са сиријске територије.

У резолуцији која је данас усвојена, посланици су позвали Европски савет да уведе низ циљаних санкција и забрану издавања виза турским званичницима одговорним за кршење људских права, као и да размотри усвајање циљаних економских мера против Турске.

Посланици Европског парламента, такође, предлажу да се суспендују трговинске преференције у споразуму о пољопривредним производима и као крајње средство суспендује царинска унија ЕУ-Турска.

Ако се Курди не повуку, уништићемо их

Турска ће искористити своје право да уништи курдске борце, припаднике Јединице за народну заштиту, ако се не повуку из "зоне безбедности" на северу Сирије, како је предвиђено споразумом, поручио је Ердоган.  

Нешто раније, Сиријске демократске снаге предвођене Курдима оптужиле су Турску да је покренула офанзиву на три села на североистоку Сирије, упркос договору о прекиду ватре.

Међутим Русија саопштава да се споразум спроводи без проблема.

Уколико се Јединице за народну заштиту не повуку из области дуж турске границе  Ердоган је рекао да ће Турска испунити планове офанзиве.

Турски председник је критиковао светске лидере који су се састали са командантима Јединица за народну заштиту, оцењујући да такви потези угрожавају борбу против тероризма, пренео је Ројтерс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво