Мирно у Сирији – Руси патролирају, Трамп најављује укидање санкција

Дан после договора Русије и Турске, на североистоку Сирије је релативно мирно. Руска полиција почела патролирање на сиријској граници. Доналд Трамп је најавио укидање санкција Турској због пристанка Анкаре на примирје.

У складу са договором из Сочија, руске снаге су прешле Еуфрат ка турској граници и почеле да патролирају са сиријском пограничном службом, ван зоне турске војне операције.

Руси помажу при повлачењу курдских бораца и њиховог наоружања на 30 километара од сиријско-турске границе, за шта су добили рок од 150 сати.

Конвој руске војне полиције ушао је у курдско место Кобани, симбол отпора терористима Исламске државе.

"Тачно у подне јединице руске војске почеле су да патролирају дуж сиријско-турске границе. Налазимо се два километра од града Кобанија", рекао је Игор Серитски, командант руских снага у Сирији.

Дамаск је захвалан Москви на помоћи и поручује да у сиријски нафтни и гасни сектор неће ући ниједна компанија из земаља које су годинама подстицале исламску побуну и страну агресију на Сирију.

Анкара истиче да је офанзивом спречила формирање терористичке државе на северу Сирије.

"Наш проблем у Сирији су терористи Исламске државе и курдски терористи. Председник Путин ме је уверио да припадницима курдске милиције неће бити дозвољено да остану у Сирији дуж турске границе", навео је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Трамп најављује укидање санкција 

У специјалном обраћању из Беле куће, председник Доналд Трамп рекао је да ће укинути санкције Турској у области одбране и енергетике.

"Санкције ће бити укинуте, осим ако се не деси нешто са чим нећемо бити задовољни. Ердоган ради праву ствар за Турску. Сједињене Државе треба да шаљу своје војнике само тамо где су у питању амерички национални интереси", сматра Доналд Трамп.

Трамп каже и да је на турско-сиријској граници постигнут велики успех, јер се формира сигурна зона. За последња 24 сата, готово 1.000 сиријских избеглица вратило се из Либана и Јордана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи