Лавров: Турска офанзива у Сирији ближи се крају

Турска војна операција на североистоку Сирије ближи се крају, а даљи развој догађаја зависи од повлачења војних формација Курда, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, коментаришући исход разговора председника Турске и Русије, Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина.

"Операција се ближи крају, сада ће све зависити од поштовања споразума, посебно у вези са престанком ангажовања снага и коришћењем опреме, и повлачењем курдских војних формација", рекао је Сергеј Лавров, а преноси Тас.

Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган постигли су договор о подели контроле над североистоком Сирије, који захтева повлачење курдских бораца целом дужином сиријско-турске границе.

Споразум даје курдским борцима још 150 сати, почевши од среде поподне, да се повуку са преосталих подручја дуж 440 километара турско-сиријске границе.

Према споразуму, Турска ће задржати контролу над областима у које је ушла од покретања офанзиве на Сирију, пренео је АП.

Споразум дозвољава руским и сиријским трупама да контролишу остатак границе.

Путин и Ердоган су се, такође, договорили да њихове трупе врше заједничке патроле пограничног подручја.

Тас наводи да је разговор двојице председника трајао више од шест сати.

Ердоган је рекао да су се Турска и Русија договориле е да ће се курдске снаге у Сирији, такозване Народне заштитне јединице, повући на удаљеност од 30 километара од турске границе и напустити градове Тел Рифат и Манбиџс.

Путин је рекао да му је Ердоган детаљно објаснио циљеве турске војне операције уз границу са Сиријом.

Руски председник је нагласио да је важно да припадници терористичких организација, посебно Исламске државе, које држе курдске војне снаге, а који покушавају да побегну, не искористе акције турских војних снага.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 23. окт 2019, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Kako rekoh, tako se i desilo

Amerikanci izbačeni, Rusi i Sirijci im zauzeše pozicije, kurdi, dosadašnji američki saveznici, se povlače i to grdno besni na Amerikance, Turci ako vide da Rusi i Sirijci poštuju svoje uzete obaveze, ima da se povuku i sa ostatka zauzete teritorije, sve u svemu, izbaciše Amerikance odatle lepo i elegantno. Jes da su bila i stradanja, al da su Sirija i Rusija direktno išle protiv Amerikanaca bilo bi mnogo gore. Ovako ostaše Amerikanci kratkih rukava sa minimalnim posledicama. Izbaciše ih odatle njihovi "saveznici".