Путин и Ердоган пронашли "судбоносно решење" за ситуацију у Сирији

Tурска војна операција се наставља у појасу од 32 километра од сиријске границе, одакле курдске снаге треба да се повуку у року од 150 сати. У граничном подручју, од сутра ће патролирати турскa војскa и рускa полицијa, договорили су у Сочију председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Састанак Путина и Ердогана одржан је неколико сати пре истека договора о прекиду ватре на северу Сирије и трајао је више од шест сати.

Двојица председника саопштили су да су пронашли судбоносно решење за ситуацију на сиријско-турској граници.

Према договору, турска војна операција се наставља у ограниченом делу 32 километра од сиријске границе, навео је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Такође, курдске снаге у Сирији треба да се у року од 150 сати повуку на 30 километара од границе са Турском и напусте градове Тел Рифат и Манбиџ.

Појасом од 10 километара од границе, од поноћи 23. октобра, патролираће јединице турске војске и руске полиције.

Ердоган је изјавио да је са Русијом постигнут историјски договор о сиријским избеглицама, и да охрабрује деескалацију ситуације у региону.

Путин је поновио да све стране војне силе морају да напусте Сирију, како би се очувао територијални интегритет те земље, а да сиријска влада и Курди треба да преговарају.

"Важно је да терористи Исламске државе, које држе курдске војне снаге, а који покушавају да побегну, не искористе турску офанзиву. Дугорочна стабилност у Сирији могућа је само ако се поштују њен суверенитет и територијални интегритет", поручио је Путин.

Споразум Турске и Русије уследио је одмах пошто су курдске снаге објавиле да су се повукле из области на североистоку Сирије, за коју је Анкара тражила да буде очишћена од курдских бораца.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво