Истиче примирје на северу Сирије, Ердоган са Путином о даљим корацима

Петодневни прекид ватре на север Сирије, који је договорен да би се омогућило повлачење курдских снага из такозване безбедне зоне, истиче данас. О наредним корацима на састанку у Сочију разговараће Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган. У међувремену, амерички председник Доналд Трамп поручује да је задовољан што се примирје поштује и Курди повлаче према плану, али потврђује да ће део војске остати у Сирији.

Доналд Трамп поново је бранио своју одлуку о повлачењу војске из северне Сирије, иако је суочен са критикама да је издао Курде који су Америци били важан савезник у борби против Исламске државе.

 

"Прекид ватре на северу Сирије се одржава. Курди се повлаче из безбедне зоне, има спорадичних чарки. Не верујем да ће бити потребно да наша војска буде у том делу Сирије, тамо је веома опасно. Остаће веома мали број војника, 28-оро и њихов задатак је да осигурају залихе нафте, али у другом делу Сирије. Подсетићу да сам после избора 2016. године обећао да ћу вратити наше војнике кући", рекао је Доналд Трамп.

Шеф турске државе упозорио је да ће по истеку рока његова земља обновити војне акције ако се Сиријске демократске снаге, које предводе Курди, не повуку из безбедне зоне дуж границе.

"Данас истиче прекид ватре који је трајао пет дана. На састанку са Путином у Сочију разговараћемо о наредним корацима", поновио је Тајип Реџеп Ердоган.

О ситуацији у Сирији телефоном су разговарали председници Русије и Француске.

Путин и Макрон су истакли важност поштовања суверенитета и територијалног интегритета Сирије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво