Црни Аладин није зауставио Тридоа, опет ће формирати владу

Канадски премијер Џастин Тридо остаће на власти, али са мањинском владом којој ће бити потребна подршка мање леве странке, показују званични резултати након тешке политичке борбе коју су пратили скандали.

Први извештаји показују да су либерали освојили 156 од 338 места у парламенту. То је знатно мање у односу на 170 мандата колико је потребно за већинску владу.

Тридоу, који је власт преузео 2015. као харизматични лидер који обећава "светао пут", популарност је почела да опада баш током кампање.

Откривено је да се на два маскенбала у младости појавио са лицем обојеним у црно, а био је и на мети критика због начина на који се борио са корупционашком афером са највећом канадском грађевинском компанијом.  

Сада је принуђен да се ослони на Нову демократску странку како би обезбедио већину у парламенту.

Иако је НДП имао разочаравајућу ноћ, будући да је број мандата који је освојила та странка знатно мањи у односу на изборе 2015. године, странка би могла да има значајан утицај на Тридоову будућу владу.

Тридо је у обраћању присталицама поручио да су Канађани одбацили поделе и изабрали програм напретка.

"Од једне до друге обале, Канађани су одбацили поделе, смањења и штедњу и гласали за прогресивну агенду и снажне акције против климатских промена", поручио је канадски премијер. 

У међувремену, председник САД Доналд Трамп честитао је Тридоу.

"Честитам Џастину Тридоу на предивној и тешко извојеваној победи. Радујем се што ћу сарађивати са вама на унапређењу обе наше земље", написао је Трамп у честитки упућеној канадском премијеру преко Твитера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи