Нетанјаху oдустао од формирања владе, враћа мандат

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да одустаје од напора да формира нову владу, након што није успео да обезбеди вечину у парламенту после септембарских избора.

Нетанјаху, који се налази на челу Ликуд партије, рекао је да враћа мандат израелском председнику Рувену Ривлину, након што је радио, како каже, "на успостављању владе широког јединства", преноси Ројтерс.

"Последњих неколико недеља покушавао сам да доведем Бени Ганца за преговарачки сто, да формирам владу широког јединства и избегнем нове изборе", рекао је Нетанјаху. 

Ганцова странка у кратком саопштењу навела је да је одлучна да формира либералну уједињену владу.

Ривлин је казао да ће у наредном периоду одржати консултације са различитим политичким странкама како би их обавестио да ће мандат за формирање нове владе дати лидеру странке Бело-Плаво, Бени Ганцу.

Уколико ни Ганц не успе да формира владу, то ће највероватније довести до нових парламентарних избора, трећих од априла.

Нетанјаху је последњих 13 година на власти у Израелу, а последњих година суочава се са оптужбама за корупцију, наводи Ројтерс, истичући да их је Нетанјаху све негирао.

Бивши командант војске Ганц, рекао је да неће ући у владу у којој је премијер оптужен за корупцију.

На изборима одржаним у септембру Нетанјахуов Ликуд је освојио 32 места у парламенту, а партија Плаво и бело 33 од укупно 120 места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво