Асанж се мучио да се присети имена на суђењу у Лондону

Џулијан Асанж се појавио пред судом у Лондону. Ово је прво јавно појављивање оснивача "Викиликса" након више месеци. Асанж се током суђења мучио да се сети како се зове и колико има година.

Џулијан Асанж се у судници појавио без браде коју је имао у мају, када је последњи пут виђен у јавности. Оснивач "Викиликса" је осуђен на педесет недеља затвора због кршења услова одређених кауцијом, преноси Ројтерс.

Иако је изгледао здраво, на почетку саслушања је мрмљао и замуцкивао док је изговарао своје име и датум рођења.

Када га је судија на крају саслушања упитао да ли зна шта се дешава, одговорио је "Не баш" и пожалио се на услове у затвору, додајући да не може "да размишља на прави начин".

"Не разумем како је ово правично. Не могу да истражим ништа. Немам приступ својим документима. Врло је тешко ту где се налазим", навео је Асанж током саслушања.

Асанж се налази у притвору у Великој Британији где чека одлуку о изручењу у Сједињене Америчке Државе, које га терете за кршење тамошњег закона о шпијунажи и хаковање државних компјутера. Добио је азил у амбасади Еквадора у Лондону 2012. године, како би избегао изручење Шведској у којој је оптужен за сексуално узнемиравање. Након седам година, Еквадор је укинуо азил Асанжу, што је довело до његовог хапшења у априлу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 22. окт 2019, 03:10) - anonymous [нерегистровани]

Pravi primer zapadne demokracije

Kad netko sa Zapada pocne da prica o demokraciji i dodje soliti pamet o slobodi govora,treba mu spomenuti samo slucaj Asanaz i zavrsiti razgovor.

(понедељак, 21. окт 2019, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

uf

Mogu samo da zamislim na koje načine ga sve muče. I fizički i psihički i sa hranom i sa vodom. Pravda i istina na zapadu ne postoje. Dušan

(понедељак, 21. окт 2019, 19:53) - anonymous Lala [нерегистровани]

Samo me zanima,

A gde su te silne organizacije koje se bave ljudskim pravima .

(понедељак, 21. окт 2019, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Jel vama jasno?

Jel vam jasno šta ovome tamo rade? I zašto? Jel je istinu vadio na videlo? Pa ovi su gori nego što su oni sami o ruskom KGB-u ili još nekoj istočno evropskoj tajnoj službi ikad govorili. To je njihovo pravo lice, Guantanamo i crni zatvori, a ne špijun-džentlmen Džejms Bond.