ЕК: Захтев за одлагање Брегзита валидан, иако Џонсон није потписао

Европска комисија је саопштила да то што британски премијер Борис Џонсон није потписао писмо у коме тражи тромесечно одлагање Брегзита, не утиче на пуноважност тог захтева који ЕУ тренутно разматра.

Портпаролка Европске комисије Мина Андреева изјавила је да се председник Европског савета Доналд Туск, након што је примио захтев Бориса Џонсона, сада консултује са 27 земаља чланица Уније.

Андреева је навела да је ЕУ већ почела процес ратификације споразума о Брегзиту, постигнутог прошле недеље са Џонсоном, преноси АП.

Британски премијер је у суботу увече послао непотписано писмо ЕУ тражећи одлагање Брегзита, али је одвојено упутио и поруку у којој истиче да се лично противи продужењу рока.

Џонсон је послао три документа – фотокопију нацрта текста закона према којем је дужан да затражи одлагање, пропратно писмо које је написао службеник наводећи да је Џонсон био приморан да пошаље писмо, као и поруку Џонсона у којој истиче да не жели било какво продужење рока, пренели су британски медији.

"Сандеј тајмс" је објавио да ће ЕУ одложити Брегзит до фебруара 2020. године, ако британски премијер не добије подршку за свој договор.

Одлагање би било променљивог карактера, што значи да Британци могу да изађу из ЕУ и раније у новембру, децембру или јануару, зависно од тога када би договор био ратификован, пише овај британски лист.

У случају да Џонсон западне у озбиљне проблеме или посланици инсистирају на другом референдуму, онда ће земље ЕУ предвођене Немачком тражити дуже одлагање, могуће до јуна наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво