Два разлога због којих би Тридо могао да изгуби изборе

У Канади се одржавају парламентарни избори на којима ће бити одлучено да ли ће премијер Џастин Тридо, који је преузео дужност пре четири године, остати на власти после два велика скандала, јавља "Ројтерс".

На парламентарним изборима у Канади такмичи се пет партија, јавља Ројтерс.

Најновије анкете показују да би Џастин Тридо могао да обезбеди тесну већину у Доњем дому парламента, који има 338 места, јавља Ројтерс.

Тридо (47) је стекао међународну славу када је постао други најмлађи премијер Канаде у 2015. години, али два велика скандала наштетила су његовом политичком положају, јавља Индепендент.

Пре само годину дана нико не би помислио да ће Тридо бити у опасности да постане први канадски премијер од 1930. године који неће обезбедити други мандат, јавља Ројтерс.

Његову кампању, међутим, потресао је скандал када је откривено да се на два маскенбала појавио са лицем обојеним у црно, а био је и на мети критика због начина на који се борио да корупционашком афером са највећом канадском грађевинском компанијом.

Тридо, син бившег канадског премијера Пјера Тридоа, морао је да се бори и са замором грађана његовом владом.

Канадски премијер, кога је у финишу кампање подржао и бивши демократски амерички председник Барак Обама, сматра се једним од последњих прогресивних лидера у највећим светским демократијам, јавља Ројтерс.

Његови либерали и опозициони конзервативци, предвођени Ендрјуом Широм, према анкетама, воде тесну борбу за гласове, преноси Ројтерс.

Главни Тридоов ривал, Шир, показао се као одлучан противник, што је посебно показао када је напао премијера током дебате о енглеском језику.

"Он чак не може да се сети колико је пута обојио лице у црно јер је чињеница да он увек носи маску. Господине Тридо, ви сте лажни и ви сте превара и не заслужујете да водите ову земљу", рекао је Шир, преноси Ројтерс.

Лидер конзервативаца током кампање је обећао избалансирани савезни буџет и укидање такси на фосилна горива.

Шир (40), иако политичар од каријере, води своју прву кампању као лидер странке, након што је победио на тешким страначким изборима 2017. године, јавља Ројтерс.

Анкета Ипсоса у недељу је показала да конзервативци имају незнатну предност од два одсто у односу на либерале, док је анкета Канадске радиодифузне корпорације показала да либерали имају преднст за 0,4 одсто, јавља Индепендент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво