Аустралијска штампа симболично упозорила на цензуру: Шта кријете од нас?

Насловне стране највећих дневних листова у Аустралији пуне су стубаца редигованог текста, чиме су издавачи хтели да покажу јединство у борби за слободу медија и против државног цензурисања.

"Њуз корп Аустрејлија" (News Corp Australia) и "Најн мастхедс" (Nine Mastheads) објавиле су своја уздања јутрос са потпуно редигованим текстом и црвеном ознаком "тајна".

Протест дневних новина усмерен је против закона о националној безбедности, који, како наводе, гуше слободно извештавање и створили су "културу тајности" у земљи.

Аустралијске власти, са друге стране, истичу да подржавају слободу штампе и да "нико није изнад закона".

У јуну је, међутм, полиција извршила рације на медијску корпорацију Еј-Би-Си, као и дом једног новинара компаније "Њуз корп", што је изазвало изузетно негативне реакције јавности.

Медијске организације тврде да су рације обављене због чланака и прича које су се заснивале на сведочанствима узбуњивача. Један је изнео детаље о ратним злочинима, а у другом чланку су наведене тврдње да владина агенција шпијунира грађане Аустралије.

Данашњу кампању штампаних медија, коју је покренула коалиција "Right to Know" (Право да знамо), подржало је и неколико телевизијских и радио станица, као и интернет портала.

Мајкл Милер, извршни директор "Њуз корп Аустралија", твитовао је фотографију на којој се налазе редиговане насловне стране дневних листова, међу којима су Аустејлијан и Дејли телеграф.

Поручио је грађанима да питају државу: "Шта покушавају да сакрију од нас?"

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво