Сандеј тајмс: Могуће одлагање Брегзита до фебруара 2020.

Сваки дан је, чини се, нови чин драме о Брегзиту. Након што је у суботу одбио да расправља о споразуму који је британски премијер Борис Џонсон постигао са Унијом о изласку до краја октобра, Доњи Дом Парламента данас би требало да се изјасни о том документу. Неизвесно је да ли ће уопште гласања и бити, а у међувремну са оне стране Ла Манша стижу изјава да је одлагање могуће и до фебруара идуће године. Уколико има смисла.

Европска унија је спремна да одложи Брегзит до фебруара 2020. године ако премијер Џонсон током ове недеље у парламенту не добије подршку за свој договор, пише британски дневник Сандеј тајмс.

То одлагање би било променљивог карактера, што значи да Британци могу да изађу из Уније и раније, у зависности од тога када би договор био ратификован.

За евентуално продужење рока потребна је сагласност свих 27 чланица, које се питају која би била сврха новог одлагања.

"Очигледно је влада у Лондону разочарана због тога што парламент није гласао о споразуму и затражила је продужење рока. Али земље чланице Уније се с правом питају која би била сврха тога – да ли је то због више времена да би се ратификовао споразум или нечега другог? Морамо добити јасан одговор из британског парламента", поручио је премијер Ирске Лео Варадкар.

Немачки министар привреде Петер Алтмајер каже да је "очигледно да британска влада нема подршку парламента".

"Нема више места за тактизирање, па влада мора да изађе пред парламент. Потребно нам је решење и то ускоро када би све стране знале на чему су", додаје Алтмајер.

Чека се ново гласање у Вестминстеру 

У Лонодну сви данас очекују исход гласања у Доњем парламента  – да ли ће бити зеленог светла за нови споразум који је Џонсон постигао са Бриселом прошлог петака.

У његовој влади су сигурни у позитиван исход, и то на време, иако влада нема подршку савезника ирске Демократске партије униониста за тај споразум.

"Изаћи ћемо до 31. октобра. Имамо за то и средства и способност", поручио је британски министар Мајкл Гоув. 

Опозиција критикује контрадикторне потезе премијер Џонсона.

"Он је детињаст. Закон је јасан и требало је да потпише писмо. Ако изађемо без споразума за 11 дана због тога што је урадио, премијер ће бити лично одговоран", сматра Кир Стармер из Лабуристичке странке.

Иначе, британски премијер је упутио три писма на адресу Европске уније. У Бриселу се сада разматра како да се одговори на британски захтев за одлагање и чека се одлука у парламенту на Вестминстеру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво