Успон зелених партија на изборима у Швајцарској

На парламентарним изборима у Швицарској забележен је раст зелених, а пад крајње десних странака, показују први резултати, преноси Ројтерс.

Десничарски популисти Народна партија Швајцарске (СВП) претрпела је јасне губитке на данашњим парламентарним изборима, док су Зелени прави победници овог гласања. Према првим привременим резултатима, које је објавио јавни сервис, СВП освојила је 26,3 одсто гласова, што jе за 3,1 одсто мање него на прошлим парламентарним изборима.

Зелени су са 12,7 освојених гласова, ојачавши за чак 5,6 одсто, освојили четврту позицију на швајцарској политичкој сцени.

Тиме су Зелени претекли, тесно, Хришћанско-демократску народну партију (ЦВП), која је освојила 12 одсто гласова (+0,4 одсто).

По први пут у последњих пар деценија тиме је једна од четири владајуће партије претечена од стране опозиционе странке.

Поред СВП су и две даље владајуће странке претрпеле губитке.

Социјалемокате (СП) су изгубиле 2,4 одсто гласова и освојили 16,5 процената, Слободарска партија (ФДП) освојила је 15,2 одсто (-1,2 проценаа).

На парламентарним изборима у Швајцарској велика померања на политичкој сцени нису честа. И састав владе је у протеклих шест деценија практично непромењен, те СВП, СП, ФДП И ЦВП деле седам места у швајцарској влади.

Овакав састав владе могао би сада пореметити одличан резултат Зелених, посебно ако она буде успела да оствари сарадњу са другом зеленом партијим Грађанском зеленолибералном странком (ГЛП), која је успела да освоји 7,6 одсто гласова, побољшавши свој резултат за 2,9 одсто у односу на прошле изборе.

Тиме зелене странке убудуће заузимају петину места у скупштини Швајцарске, која има 200 посланика и тешко би било да буду заобиђене приликом формирања нове владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи