Листа европских градова у којима се потроши највише кокаина

Кокаин је све чистији и јефтинији, показује нова европска студија. Само у Лондону се сваког дана "потроши" око 23 килограма првогласног кокаина. Улична вредност – 2,75 милиона фунти. Од 15 градова у којима се конзумира највише кокаина по глави становника, чак пет је у Швајцарској.

Анализа потрошње кокаина по глави становника показала је да се највише ове дроге користи у Бристолу. Следе Амстердам, Цирих и Лондон.

Од 15 градова који су се нашли у врху потрошње по глави становника, чак пет је у Швајцарској – Цирих, Сент Гален, Женева, Базел, Берн.

Ако се посматра укупна просечна "потрошња", највише се потроши у Лондону (23 килограма), што је и очекивано с обзиром на број становника.

То значи да у Лондону сваког дана циркулише 567.445 доза кокаина, који вреди око 2,75 милиона фунти.

Годишња вредног лондонског трижишта – око милијарду фунти, што је око осам тона, пише Скај њуз.

По укупној дневној потрошњи, након Лондона, следи Барселона (12,74 килограма), Амстердам (4,62 килограма) и Берлин (4,62 килограма). 

Ова количина подразумева употребу чистог кокаина и не укључује анестетике попуд лидокаина и бензокаина, супстанце које се мешају са првокласном дрогом.

Свакодневна дрога у Лондону

Др Леон Барон, форензичар Кингс колеџа у Лондону, објаснио је за Скај њуз да су истраживачи дошли до податка да је потрошња кокаина у Лондону уједначена током радне недеље, а да тек мало скочи за викенд.

"То је супротност у односу на друге градове где се током викенда види врло изражена рекреативна употреба. Ово значи да је кокаин свакодневна, уобичајена дрога у Лондону", истакао је др Леон Барон.

Према писању Скај њуза, тржиште је последњих година постало све конкурентније, пошто је у трговину укључено све више криминалних група.

Уз пораст конкуренције, по закону тржишта, цена опада. Последњих неколико година цена стагнира на око 40 фунти по граму.

Све организованији мрачни веб, на ком може лако да се набави било која дрога, такође је допринео порасту конзумације кокаина.

Иако је цена опала, чистоћа ове дроге се повећала и сада износи између 30 и 40 одсто. Поређења ради, пре десетак година тај проценат се кретао између три и пет одсто.

Епидемија кокаина

Колумнисткиња Бриони Гордон, која је писала о својој зависности од кокаина, каже да је један од великих проблема што се кокаин посматра као "дрога за журке", односно није једнако криминализована као хероин или крек.

"Jeдан од разлога што се не посматра толико као проблематична дрога, јесто што је користе познати, новинари средње класе као ја, политичари узимају и зато се посматра као да је у реду", рекла је Гордонова за Скај њуз.

Др Габор Мејт, светски признати стручњак у области зависности, објашњава да у Британији тренутно влада права епидемија кокаина.

"То је заиста социјална болест, што је у потпуности повезано са већим социјалним, политичким и економским факторима", истиче Мејт.

Колумнисткиња Бриони Гордон апелује:

"То је рекреативна дрога. То је права реч – рекреативна. A oна уништава животе", закљу је колумнисткиња. 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво