Протест у Хонгконгу упркос забрани, сузавац и водени топови на улицама

Полиција у Хонгконгу употребила је данас сузавац против демонстраната који су претходно бацали молотовљеве коктеле.

Полиција је истовремено преко мегафона позвала окупљене да се разиђу, јавио је Ројтерс.

Више хиљада демонстраната, од којих су многи носили маске, упркос недавно уведеној забрани покривања лица на јавним окупљањима, преплавило је и данас улице Хонгконга, иако је полиција забранила скуп.

"Ослободите Хонгконг", писало је на транспарентима које су носили учесници протеста, а на једном зиду осликан је графит са натписом "Боље мртав него црвен", преноси Ројтерс.

Полиција је прогласила марш у округу Каулун нелегалним што значи да учесницима протеста прети хапшење.

Област Каулуна је место где је дошло до највећих сукоба протеклих недеља, а дуж руте марша уведене су оштре безбедносне метре, метро станице су затворене, а полиција је поставила и водене топове на улицама.

Учесници протеста љути су на лидерку Хонгконга Кери Лам због, како наводе, њеног неуспеха да заштити њихове слободе од централних власти у Пекингу, увођења ванредних овлашћења из доба колонијализма и дозвољавањем прекомерне употребе полицијске силе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 20. окт 2019, 16:34) - Petar [нерегистровани]

Zaboravili

Oni su izgleda zaboravili sta su im tenkovi uradili.

(недеља, 20. окт 2019, 14:58) - anonymous [нерегистровани]

Nasilje

Gledam slike po metropolama svijeta izmedju ostalog Hong Konga, Pariza, Santiaga, Barcelone i ne mogu se oteti utsku da su mladi - ucenici i studenti veoma, veoma nasilni i destruktivni jer unistavaju, pale i blokiraju ulice, trgove, aerodrome podzemne zeljeznice, bacaju kamenje i Moltovljeve koktele na policiju s namjerom da ih povrede i ubiju iako su policajci samo na svom radnom mjestu. Kuda ide danasnji svijet i otkuda tolika mrznja, okrutnost i destruktivnost mladih?