Курди, Турска не поштује споразум о прекиду ватре

Турска се не придржава споразума о прекиду ватре, јер није прекинула опсаду кључног града на североистоку Сирије Рас ал-Ајн, саопштила је Команда сиријских Курда, јавља АП. Руски посматрачи регистровали су 18, а турски 11 случајева кршења споразума о прекиду ватре. Руски званичници разговарали са Асадом о смањењу тензија.

Сиријске демократске снаге позвале су америчког потпредседника Мајка Пенса, који је посредовао у постизању споразума с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, да утиче на Турску да поштује договор о петодневном прекиду ватре.

АП наводи да је тај погранични град тест за реализацију споразума који предвиђа и да се курдске снаге повуку из тог подручја.

Опозициона сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Великој Британији, саопштила је да су снаге сиријских побуњеника које подржава Турска спречиле јуче конвој с медицинском помоћи да уђе у Рас ал-Ајн.

Руски посматрачи регистровали су 18, а турски 11 случајева кршења споразума о прекиду ватре у североисточној Сирији у последњих 24 часа, саопштило је руско Министарство одбране.

"Руска страна у руско-турској комисији за праћење кршења прекида ватре регистровала је 18 случајева отварања ватре", а турска 11, каже се у саопштењу, преноси Тас.

Додаје је да је руски Центар за помирење сукобљених страна имао у последња 24 часа две хуманитарне операције. 

Више хиљада људи, махом курдског порекла, протестовало је у више немачких градова против офанзиве Турске на северу Сирије. Највећи број демонстраната окупио се у Келну. 

Делегација руских званичника разговарала је у Дамаску с председником Сирије Башаром ел Асадом о решавању кризе на североистоку те земље, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Како преноси Ројтерс, у саопштењу се наводи да је "главна тема разговора била актуелна ситуација ''на терену'' у Сирији у светлу јачања напетости на североистоку земље".

Посебно је истакнута потреба предузимања мера за деескалацију тензија како би се осгурала безбедност у том подручју.

Ухапшени одбегли припадници ИД

Турски министар унутрашњих послова саопштио је да је 41 осумњичени припадник Исламске државе поново заробљен после бега из логора раније ове седмице у Сирији, током борби између турских и курдских снага.

Сулејман Соилу је рекао за турске медије да је 195 других осумњичених терориста већ приведено.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оптужио је сиријске курдске снаге за ослобађање око 750 чланова Исламске државе и њихових породица усред офанзиве турских снага.

Како преноси АП, заробјеници који су турске националности су већ комбијем пребачени у Турску, где ће им бити суђено.

Медији преносе да су припаднике Исламске државе заробиле сиријске опозиционе снаге које подржава Турска.

Страни држављани, од којих су многи Европљани, биће пребачени у зону под контролом Турске у северном Алепу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се