Туск и Јункер незадовољни, Меркелова жали, а Макрон остаје при свом ставу

Ни после другог дана самита у Бриселу, ЕУ није дала зелено светло за почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом. У Бриселу је речено да ће се ЕУ вратити овом питању пре самита у Загребу у мају следеће године, који ће бити посвећен Балкану и проширењу.

На дводневном самиту разговори о новом седмогодишњем буџету, климатским и турској интервенцији у Сирији, али највише времена лидери су провели у неуспешним покушајима да се договоре о преговорима са Скопљем и Тираном.

"Северна Македонија и Албанија нису одговорне за овај неуспех. Извештаји Европске комисије јасно кажу да су урадиле оно што се тражило. Они су спремни за преговоре. Нажалост, неке земље чланице нису", изјавио је Доналд Туск, председник Европског савета.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер је оценио да је у питању тешка историјска грешка. 

"Ми нисмо рекли да су ове земље спремне за чланство, већ за почетак преговора. Неке земље чланице нису то могле да прихвате", рекао је Јункер.

И немачка канцеларка Ангела Меркел каже да жали због овакве одлуке, али француски председник Емануел Макрон, који је једини био против отварања преговора са обе земље, остао је при ставу да је потребна реформа ЕУ, али и самог процеса приступања пре било каквих нових преговора.

"Процес проширења није адекватан. Сувише је бирократски, недовољно политички. Мора да буде реверзибилан, иначе неће имати кредибилитет. Пре него што отворимо врата новим чланицама, морамо да га реформишемо", оценио је Макрон.

Каква тачно реформа и са којим последицама за Србију, која већ преговара, за сада је без одговора. Следећи самит о Балкану и проширењу је у Загребу, у мају 2020.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво