Пуђдамон се предао, одбија изручење Шпанији

Одбегли бивши каталонски лидер Карлес Пуђдамон предао се белгијским правосудним властима, након што је Шпанија издала нови налог за његово хапшење, а после изрицања пресуде његовим колегама, који су се такође залагали за независност Каталоније.

Пуђдамон се, у пратњи својих адвоката, добровољно појавио пред белгијским властима, наводи се у саопштењу његове канцеларије.

Како се додаје, Пуђдамон одбацује налог за хапшење и противи се било каквом покушају да буде враћен у Шпанију.

Међутим, шпански Врховни суд саопштио је да је истражни судија пренео белгијским правосудним властима да Пуђдамон нема парламентарни имунитет, који би могао да спречи његово изручење Шпанији.

У саопштењу суда наводи се да су белгијске власти јутрос тражиле појашњење о том случају.

АП примећује да није јасно да ли Пуђдамона и даље испитују или је задржан у притвору.

Пуђдамон је, заједно са неколико сарадника, побегао у Белгију у октобру 2017. године, након што су позвани у суд због покушаја отцепљења и одржавања референдума о независности Каталоније.

Врховни суд у Мадриду осудио је у понедељак девет бивших каталонских политичара и активиста на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за грађанску непослушност и нису добили затворске казне.

Белгија је у среду трећи пут од шпанског Врховног суда примила европски налог за хапшење бившег каталонског лидера Карлеса Пуђдамона.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво