Примирје у Сирији ступило на снагу, али се чује спорадична пуцњава

Агенција "Ројтерс" јавља да се на североистоку Сирије чула пуцњава и експлозије упркос договору о привременом прекиду ватре између Турске и Сједињених Држава. Курди оптужили Турску да бомбардује цивиле.

Ноћно затишје јутрос је заменила артиљеријска паљба дуж сиријско-турске границе, у околини града Рас ел Ајна, који су прошле недеље окружиле турске трупе започевши гранатирање положаја Курда, jaвља Ројтерс.

Још нема детаљних извештаја са терена након проглашеног петодневног прекида ватре.

Примирје предвиђа да Турска на пет дана обустави акције на северу Сирије, у такозваној безбедној зони, унутар 30 километара од заједничке границе.

Курдске формације би за то време требало да се повуку јужније, иза демаркационе линије прихватљиве за турског лидера Ердогана.

Курди: Турска бомбардује цивиле 

У међувремену су Сиријске демократске снаге предвођене Курдима оптужиле Турску да бомбардује области насељене цивилима, кршећи договорено петодневно примирје.

"Упркос договору о прекиду борби, турска авијација и артиљерија настављају нападе на позиције наших бораца и цивлна насеља", изјавио је порпарол Сиријских демократских снага Муастафа Бали.

Додао је да су турске снаге бомбардовале погранични град Рас ел Аин, преноси Ројтерс.

Још није извесно да ли је курдска страна у потпуности прихватила договор о примирју. Њихови људи ће на терену пратити повлачење.

"Свакако да сам срећан због најаве прекида ватре. Подржавам то. Надам се да ће заиста све војне операције престати", каже један од расељених Курда.

"Само пауза" 

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушлоглу поручује да није реч о прекиду ватре јер, каже, такав договор могу да постигну само две легитимне стране у сукобу.

"Ово је само пауза у борбеним акцијама како бисмо дозволили терористима, који су циљ наше офанзиве, да се повуку из безбедне зоне", навео је Чавушоглу.

Ако све буде ишло по плану, амерички председник Трамп каже да ће Турској укинути економске санкције.

Министарство спољних послова Русије од Анкаре очекује све информације везане за новонасталу ситуацију, а Владимир Путин, у уторак у Сочију, дочекује Реџепа Тајипа Ердогана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво