Најгоре улично насиље последњих деценија у Барселони, студенти палили столице

Хиљаде људи окупиле су се синоћ у Барселони, четвртог дана протеста у којим је забележено најгоре улично насиље последњих деценија у том граду. Демонстранти су се сукобили са полицијом у због пресуда лидерима каталонских сепаратиста који су учествовали у организацији неуспелог референдума о отцепљењу.

Сценарио из претходних вечери се поновио, пошто су мирни протести измакли контроли када су радикални сепаратисти запалили барикаде и столице кафића у монденској улици Рамбла де Каталуња у срцу туристичке четврти.

Полиција је покушала да одвоји демонстранте од неколико стотина крајње десних присталица Шпанског јединства, али се на видео-снимку који је поставио један становник Барселоне види како је група прошпанских радикала окружила младог сепаратисту и шутирала га и тукла палицама.

Претходно су млади људи огрнути каталонским заставама мирно бацали лопте и прескакали конопац.

Демонстранти су палили столице кафића у монденској улици Рамбла де Каталуња у срцу туристичке четврти, протестујући због пресуда лидерима каталонских сепаратиста који су учествовали у организацији неуспелог референдума о отцепљењу.

Претходно су млади људи огрнути каталонским заставама мирно бацали лопте и прескакали конопац.

Раније, хиљаде студената биле су на улицама, а неки су јајима гађали штитове полиције за сузбијање нереда.

Демонстранти из више градова Каталоније кренули су у среду у протестни марш са намером да до петка стигну у Барселону, а синдикати позивају да тог дана буде одржан генерални штрајк.

Протести су почели у понедељак, пошто је Врховни суд у Мадриду осудио девет бивших каталонских политичара и активиста на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017. године.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за непослушност и нису добили затворске казне.

Бивши потпредседник каталонске владе Ориол Жункерас осуђен је на 13 година затвора због побуне и злоупотребе јавних фондова ради организовања референдума о независности Каталоније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво