Фон дер Лајен: Лоши сигнали за Скопље и Тирану

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да "сигнали не показују" да ће бити донета одлука о почетку преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ.

"Дубоко жалим због тога, јер верујем да су те државе уложиле огромне напоре да би се приближиле Европској унији, тако да је веома важно да добију позитивне сигнале", рекла је за Политико шефица Европске комисије.

Урсула фон дер Лајен је ово изјавила уочи самита лидера ЕУ, од којег Скопље и Тирана очекују дефинисање датума за почетак преговора са ЕУ и два дана пошто се Савет министара ЕУ није сагласио са отварањем преговора са ове две државе.

Главне препреке отварању преговора са две балканске државе били су Француска и Холандија. Француска је ставила до знања да не прихвата преговоре ни са једном од две балканске земље, тражећи претходну измену методологије приступних преговора и додатни извештај Европске комисије о реформама у Скопљу и Тирани.

У пракси, овај став би могао да значи одлагање одлуке о преговорима најмање до средине следеће године, могуће и дуже, и то након што је одлука већ два пута одложена.

Македонски премијер Зоран Заев упозорио је лидере Европске уније да ће његова влада "бити мртва" уколико не донесу позитивну одлуку о почетку преговора, док је албански премијер Еди Рама поручио да су урадили све што је ЕУ од њих тражила. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво