Би-Би-Си: Ердоган бацио Трампово писмо у канту

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган бацио је писмо америчког председника Доналда Трампа "у канту за смеће", речено је за Би-Би-Си.

Доналд Трамп је 9. октобра, након што су америчке трупе извучене из Сирије, упутио писмо Реџепу Тајипу Ердогану. Извори блиски турском председнику рекли су Би-Би-Сију да је он писмо "одбацио".

"Председник Ердоган је примио писмо, темељно га прочитао, одбио и бацио у канту за смеће", наводе извори.

На дан када је писмо примљено, Турска је покренула прекограничну офанзиву против снага које предводе Курди.

Републиканци против Трампове одлуке 

Председник Трамп суочио се са озбиљном критиком због повлачења трупа, за шта критичари кажу да је дало зелено светло Турској за покретање војног напада.

Велики део критика произашао је из Трампове странке – у ретком двостраначком одрицању, 129 чланова председничке Републиканске странке у Представничком дому придружило се демократама да би формално одбило тај потез гласањем у среду.

Раније у среду, председник Трамп је рекао да САД не би требало да се мешају у војну операцију Турске у Сирији, јер то "није наша граница", а за бивше савезнике САД Курде изјавио да "нису анђели". 

Турске трупе и савезнички сиријски побуњеници покренули су офанзиву на северу Сирије прошле недеље како би потиснули са границе припаднике сиријске курдске милиције, зване Јединице за заштиту народа (ИПГ).

Желе да створе "сигурну зону" у коју ће до два милиона Сиријаца избеглица моћи поново да се пресели.

Курдске снаге су биле савезник САД у борби против Исламске државе у Сирији и постоји бојазан да би дестабилизација могла довести до поновног успона џихадиста.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво