Назире ли се крај Брегзита

Европски званичници састаће се у четвртак и петак на самиту у Бриселу од кога се очекује постизање коначног договора о изласку Велике Британије. После самита, заседаће британски парламент. Најављени рок за британско напуштање Европске уније је 31. октобар - да ли је то и коначан датум?

Самит уочи викенда последња је шанса да се Велика Британија и Европска унија договоре о Брегзиту, чиме би се избегла најтежа опција – развод без договора.

Можда ће доћи и до трећег одлагања британског изласка из Уније, што ће продубити неизвесност. Питање којим путем ће Британија кренути после 46 година заједнице са уједињеним делом Европе – остаће отворено.

У најбољем случају, државе чланице Уније волеле би да пред собом имају комплетан предлог да би могле да гласају.

Проблем граница са Ирском 

Кључно питање је ирска граница после Брегзита. Лондон и Брисел нису успели да се договоре о граници између Северне Ирске у саставу Велике Британије и Републике Ирске, која ће остати чланица Европске уније, чиме би се сачувао мир на острву, где је већ било вишедеценијског насиља.

Пошто су Европљани Џонсонов план за Брегзит почетком октобра одбили, британски премијер је представио нове предлоге ирском колеги Леу Варадкару.

Предложено је да Велика Британија са Северном Ирском формира царинску унију, која би истовремено припадала одређеној врсти царинске зоне са Европском унијом.

То Унија не прихвата, као ни Демократска Унионистичка партија, најјача политичка странка у Северној Ирској и пета по броју чланова у британско парламенту, позната по фаворизовању британског идентитета.

Ако успе да склопи споразум, Борис Џонсон ће и даље имати тежак задатак да убеди Парламент, веома подељен по питању Брегзита.

Најважнија седница парламента 

Посланици британског парламента који су три пута одбили споразум са Европском унијом о којем је преговарала бивша премијерка Тереза Меј, заседаће на посебној седници 19. октобра, у суботу, што је први пут од Фокландског рата 1982. године.

Биће то важна седница, јер ће посланици или подржати или одбацити евентуални споразум, или ће премијер морати да затражи ново одлагање.

Колико је важна и за Европу, показује коментар одлазећег председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да је египатска сфинга, у поређењу са британским парламентом, отворена књига.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво