Дебата демократа у САД без јасног победника – сви једногласни о опозиву Трампа

Тросатна дебата свих демократских кандидата за председничке изборе 2020. године и даље није донела јасног фаворита који ће се супротставити актуелном председнику Сједињених Држава Доналду Трампу. Иако су изнели озбиљне разлике у погледу главних унутрашњих питања, попут реформе здравственог осигурања и висине пореза за најбогатије Американце, сви кандидати су били једногласни да је неопходно покренути процес и опозвати председника Трампа.

Наравно, ту врсту наратива предводио је бивши потпредседник Џозеф Бајден, чији сина Хантера су републиканци означили као некога ко је позицију свог оца користио за добијање уносних послова у Украјини и Кини.

"Мој син је јасно изјавио да није учинио ништа незаконито, осим што је можда несмотрено користио своје познато презиме", рекао је Бајден.

Можда најоштрија је била сенаторка из Минесоте Ејми Клобучар, која је истакла како Трампова уцена украјинског председника Володимира Зеленског, да неће добити војну помоћ ако његова држава не покрене истрагу против Бајденовог сина, није учинила Америку него Русију поново великом.

Релативно дисонантани тонови дошли су од бизнисмена Ендруа Јанга и чланице Представничког дома са Хаваја Талси Гебард, који су упозорили да претња опозивом Трампа не сме да буде једина порука демократа у предизборном периоду.

"Када говоримо о њему, ми губимо. Потребно је да представимо своју визију", рекао је Јанг.

"Ако је опозив вођен искључиво ултрадемократским интересима, то ће додатно поделити ионако екстремно подељену државу", упозорила је Гебардова.

Оштра полемика водила се и око пореске политике. На мети напада нашла се сенаторка Елизабет Ворен, која сматра да је неопходно драстично опорезовати милијардере у Америци, док су јој неки од панелиста замерили због недостатка идеје на који начин да финансира здравствено осигурање и што покушава да драконски казни чак и оне који своје милионе и милијарде зарађују кроз легалне финансијске токове и послове.

Главна спољнополитичка тема била је инвазија Турске на Курде на северу Сирије и одлука председника Трампа да повуче све америчке трупе.

Сви кандидати су готово једногласно осудили такав потез, истичући да је председник Трамп издао своје савезнике који су жртвовали хиљаде живота у борби за уништење Исламске државе, док је једино Талси Гебард позвала на, како је рекла, окончање сулудог рата за смену режима у Сирији.

У првим оценама после дебате истиче се овог пута нема јасног победника, али да су два главна кандидата, Џозеф Бајден и Елизабет Ворен, имали сигурне наступе, док су можда неке додатне проценте покупиле Ејми Клобучар и Талси Гебард.

Ово је вероватно била прва и последња дебата у којој су учествовали сви председнички кандидати демократа, пошто се очекује да ће најмање троје или четворо њих после овога одустати од даље трке, што због мале подршке, што због недостатка новца за даљу кампању.

Следећа дебата заказана је за 20. новембар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво