Сукоби на протестима у Барселони, 170 повређених

У сукобима демонстраната и полиције у Каталонији повређено је најмање 170 људи. Три особе су ухапшене. Због протеста присталица каталонске независности, стотине путника задржане су на аеродрому "Ел Прат" у Барселони, након што је отказано 45 летова, саопштили су званичници.

Најмање 170 особа, међу којима 40 полицајаца, повређено је у сукобима учесника протеста и припадника полицијске јединице за разбијање демонстрација код међународног аеродрома у Барселони и другим местима у Каталонији.

Како су саопштиле каталонске власти, три особе су ухапшене.

Други највећи аеродром у земљи, "Ел Прат", главно је поприште протеста, где се окупљају хиљаде људи протестујући због пресуде каталонским званичницима који су организовали недозвољени референдум о отцепљењу те шпанске покрајине 2017. године, преноси Ројтерс.

Оператер шпанског аеродрома, АЕАНА, саопштио је да више од 1.000 летова неће бити поремећено због протеста, након што је у понедељак отказано 110 летова.

Сукоби су избили касно у понедељак, а протести су покренути пошто је Врховни суд у Мадриду осудио девет бивших каталонских политичара и активиста на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017. године.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за непослушност и нису добили затворске казне.

Бивши потпредседник каталонске владе Ориол Жункерас осуђен је на 13 година затвора због побуне и злоупотребе јавних фондова.

Демонстранти су изашли на улице после позива који је преко друштвених мрежа упутила група "Демократски цунами", преноси АП, додајући да је министар унутрашњих послова Фернандо Гранде-Марласка рекао да је та група под истрагом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво