Луксембург, без зеленог светла за Северну Македонију и Албанију

Савет министара ЕУ није се сагласио о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом, саопштила је после састанка Тити Тупараинен, министарка спољних послова Финске.

Тупараинен је рекла да ће председник Европског савета Доналд Туска ставити ово питање на дневни ред самита европских лидера у четвртак или петак у Бриселу.

Комесар за проширење, Јоханес Хан је изразио жаљење што је Савет министара пропустио прилику да донесе јасну одлуку о отварању преговора.

"Ово није био тренутак славе за ЕУ, мада не желим да кривим било кога", рекао је Хан, додајући да се нада како ће лидери ЕУ на самиту исправити ову одлуку.

Огромна већина земаља чланица прихватила је по трећи пут у 15 месеци препоруку Европске комисије да отворимо преговоре. Жалим што то нисмо учинили. Ово није нешто на шта можемо бити поносни. Свако даље одлагање угрожава наж кредибилитет у региону и настојања да будемо јачи играч на глобалном плану", рекао је Јоханес Хан.

Главне препреке отварању преговора са две балканске државе били су Француска и Холандија. Француска је ставила до знања да не прихвата преговоре ни са једном од две балканске земље, тражећи претходну измену методологије приступних преговора и додатни извештај Европске комисије о реформама у Скопљу и Тирани.

У пракси, овај став би могао да значи одлагање одлуке о преговорима најмање до средине следеће године, могуће и дуже, и то након што је одлука већ два пута одложена.

Одлуку о овом питању мораће да донесу лидери ЕУ на самиту крајем недеље у Бриселу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи