Жункерас: Нови референдум о независности Каталоније неизбежан

Вођа каталонских сепаратиста Ориол Жункерас, којег је шпански Врховни суд осудио на 13 година затвора, истакао да је нови референдум о независности Каталоније неизбежан, као и да ће се на пресуде жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

Ориол Жункерас је у мејловима, коментаришући пресуде којим су он и још осам каталонских сепаратистичких лидера осуђени на затворске казне од девет до 13 година, истакао да је то само ојачало њихов покрет и подстакло њихову одлучност.

"Оно у шта сам сигуран је да ће овај сукоб бити решен гласачким кутијама. Убеђени смо да је референдум пре или касније неизбежан, јер у супротном како бисмо дали глас грађанима?", написао је из затвора Жункерас и додао да не жали што је организовао референдум 2017. године.

Жункерас је у свом првом интервјуу након пресуде рекао Ројтерсу да су они планирали да уложе жалбу на пресуде Европском суду за људска права у Стразбуру.

На питање какву поруку шаље покрету за независност након изрицања пресуде, Жункерас је поручио да да ће наставити борбу и да неће одустати, као што то нису чинили ни до сада.

"Затвор и прогонство су нас ојачали и учинили нас уверенијима, ако је то могуће, у наша дубоко демократска уверења" , закључио је Жункерас.

Пресуде каталонским сепаратистичким лидерима изазвале су реакције, а у Барселони су демонстранти блокирали аеродром због чега је отказано 100 летова. 

У сукобима полиције и демонстраната у Каталонији повређено је 37 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво