Јапан, расте број жртава тајфуна "Хагибис"

Све више жртава тајфуна Хагибис, једног од најснажнијих који су погодили Јапан у протеклих шест деценија. Најмање 35 особа је погинуло, а 17 се воде као нестали.

Дан након што је "Хагибис" погодио Токио и друге области у централним, источним и североисточним областима Јапана, ангажовано је око 27.000 припадника снага цивилне заштите, преноси агенција Кјодо.

Они, између осталог, покушавају да спасу и око 360 људи у Нагану, где је река пробила насип. Локални званичници упозоравају да би ниво воде могао да достигне висину и до пет метара.

Налети ветра достизали су брзину и до 180 километара на сат и донели обилне падавине и снажне ветрове који су паралисали Токио.

Саобраћај је поремећен, а улице су пусте. Готово пола милиона домова остало је без струје, а делови централног и источног Јапана су поплављени, јавио је Ројтерс.

Јапанске власти су упутиле десетине хиљада спасилаца и војника у угрожена подручја.

Како наводи Кјодо, Јапанска метеоролошка агенција издала је упозорење за Токио и околину, наводећи да се такав интензитет падавина види једном у 60 година.

Додаје се да би количина падавина могла да премаши количину која није виђена од најразорнијег тајфуна из 1958. године.

Премијер Шинзо Абе је у приправности у својој резиденцији, и око њега се налази тим званичника који прикупљају све податке о тајфуну.

Тајфун "Ида" који је погодио Јапан 1958. године за собом је оставио 1.200 жртава и бројне нестале, а узроковао је и изливање река из корита.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво