Израелскe трупе у предграђу Газе

Израелске копнене снаге продрле у Појас Газе. Жестоки сукоби праћени неуспешном дипломатском иницијативом за прекид ватре. Погинула три израелска војника. Укупан број жртава на палестинској страни око 550, међу којима 87 деце. Око 2.700 рањених.

Израелске снаге наставиле су копнену офанзиву и ушле дубље у Појас Газе, у коме је од почетка рата који је започео Израел како би прекинуо палестинске ракетне нападе, до сада погинуло више од 550 Палестинаца.

 

Тројица израелских војника су погинула, а најмање 30 рањено у најозбиљнијем нападу палестинских бораца у већ десет дана дугом рату у Појасу Газе. Број убијених Палестинаца током борби вођених у понедељак процењен на око 100.

Осим око 100 убијених Палестинаца, израелска команда саопштила је да је и око 80 људи ухапшено у операцијама у Појасу Газе и пребачено у Израел. Међу Палестинцима, и даље има приличан број цивилних жртава. Болнице и мртвачнице у Гази су препуне.

Први озбиљни губици израелских снага забележени су током послеподневне размене паљбе са борцима Хамаса у насељу Саџајех у источном делу Газе, које већ годинама слови за озбиљно упориште радикалних исламиста, током које су Палестинци надируће снаге власти у Тел Авиву засуле минобацачким гранатама.

Израелски војници су, како се чини, склониште потражили у рушевинама једне од зграда, после чега је одјекнула снажна експлозија, што је званичнике војске Израела навело на закључак да је објекат претходно био миниран, мада се не искључује ни директан погодак минoбацачког пројектила већег калибра.

Нешто касније, израелска војска саопштила је да су тројица војника убијена "пријатељском ватром", односно након што је на њих, грешком, ватру отворио тенк.

Осим тројице погинулих, рањено је још 20 Израелаца, од којих 12 озбиљно. У одвојеним инцидентима рањено је још 11 израелских војника.

Упркос напредовању израелских снага, током претходног дана Хамас је успео да испали четрдесетак пројектила типа "касам" на територију Израела, али у тим нападима није било жртава.

Трећи дан копнене битке, Газа опкољена

Трећег дана копнене битке за Појас Газе, израелске снаге готово су у потпуности опколиле палестинску територију, пресекавши одлучним упадом оклопних јединица, подржаних авијацијом и јуришним хеликоптерима читав регион напола око места на којем се некада налазило насеље Нетзарим.

Изралеске снаге су заузеле положаје око града, чиме су ефективно пресекле Појас Газе, који је на том месту широк осам километара.

Израелски извори наводе да је у Појасу Газе четири хиљаде пешадинаца, уз подршку око сто тенкова и других оклопних возила.

"Војна офанзива у Гази нанела је велику штету палестинском покрету Хамас и биће настављена све док околна израелска насеља не буду безбедна", изјавио је министар одбране Израела Ехуд Барак.

Абас сутра у Њујорку

Генерални секретар УН Бан Ки-мун рекао је да је веома забринут због хуманитарне ситуације у Гази, због чега је позвао на разговор свог специјалног изасланика за Блиски исток.

Палестинци траже од Савета безбедности УН да што пре усвоји резолуцију којом се позива на моментано обустављање израелских напада на Газу и стални прекид ватре, укључујући посматраче на граници и међународне снаге за заштиту цивила.

Палестински председник Махмуд Абас који би сутра ујутру требало да допутује у Њујорк, нада се да ће Савет безбедности после подне усвојити резолуцију, рекао је новинарима у Њујорку шеф палестинске дипломатије Ријад Малки.

Малки је рекао да ће у Њујорк допутовати између седам и девет министара спољних послова арапских земаља, заједно са генералним секретаром Арапске лиге Амром Мусом.

Саркози на Блиском истоку

Председник Француске Никола Саркози налази се на турнеју по Блиском истоку, у оквиру које разговара са главним политичким актерима у региону, изузев Хамаса, са циљем успостављања примирја у Појасу Газе.

"Европа хоће прекид ватре што је пре могуће", нагласио је Саркози и додао да ће поручити израелским лидерима да "насиље мора да престане".

Саркози је такође оптужио Хамас да је деловао "неодговорно и неопростиво" када је одлучио да не настави шестомесечно примирје и почео да испаљује ракете на Израел.

Саркози се састао са египатским колегом Хосни Мубараком у Каиру, палестинским председником Махмудом Абасом у Рамали. Очекује се сусрет са израелским премијером Ехудом Олмертом у Јерусалиму, а сутра и са сиријским и либанским властима.

Три принципа за прекид сукоба

Према наводима неименованог израелског званичника, постоје три принципа за окончање операције - обустава напада Хамаса, уништавање једног дела те организације која контролише Појас Газе, као и стварање механизма који ће спречити наоружавање Хамаса.

Израел је одбацио предлоге Европске уније да међународни посматрачи буду распоређени у Појасу Газе после прекида ватре. Уместо тога тражи долазак тимова који би помогли у проналажењу тунела којима би Хамас могао поново да се наоружа.

"Не видим како то посматрачка мисија може да помогне", рекла је израелска министарка иностраних послова Ципи Ливни на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима "европске тројке" који се налазе у посети Блиском истоку.

Хамас, са друге стране, тражи обуставу израелских напада и отварање прелаза између Газе и Израела.

Израел од јуче разговара са савезницима, првенствено САД, Европском унијом и неким арапским земљама, о утврђивању примирја у Појасу Газе.

Мировни процес са прагматичним палестинским лидерима

Министарка спољних послова Израела Ципи Ливни изјавила је да је, према мировним преговорима Анаполис процеса, који је 2007. године донео решење израелско-палестинског конфликта, Израел одлучио да покрене мировни процес са прагматичним палестинским лидерима како би створили визију мира, односно реализовали решење "Две државе".

Ципи Ливни је на коференцији за новинаре после сусрета са делегацијом Европске уније оценила да је такво решење за добробит оба народа, истичући да Израел нема ништа против Палестинаца.

"Можемо помагати, посредовати, предлагати решења, али није на нама да предлажемо услове за обуставу ватре", рекао је шеф чешке дипломатије Карел Шварценбергер после састанка са Ципи Ливни.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи