Ердоган поручио ЕУ: Саберите се једном засвагда

Оштром поруком турски председник Реџеп Тајип Ердоган брани војну операцију "Извор мира" и Европској унији која, како каже, никада није била искрена према Турској поручује да се сабере једном засвагда.

Одбацујући све критике, турски председник Европској унији прети да ће јој послати избеглице уколико турску војну операцију оцени као окупацију.

"Европска унијо, сабери се једном засвагда! Поновићу – уколико Европа буде рекла да је наша војна операција окупација, ми ћемо отворити врата и послати вам три милиона и шестсто хиљада избеглица", истакао је Ердоган.

Обраћа се и Саудијској Арабији и Египту који, према његовим речима, нису поштени.

"Саудијска Арабијо, погледај се у огледало. Ко је довео Јемен у ово стање. Египат не сме да писне. Египат је убица демократије", нагласио је Ердоган.

Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) саопштила је да десетине хиљада цивила у Сирији покушавају да побегну од борби и траже безбедност због турске офанзиве на то подручје.

У Савету безбедности расправа иза затворених врата. Представник Немачке, једне од земаља која је састанак тражила, страхује да ће турска офанзива у Сирији дестабилизовати цео регион.

"Турска офанзива сада може да изазове нову хуманитарну катастрофу и нови избеглички талас. Зато позивамо Турску да прекине војне операције и своје интересе реши на миран начин", навео је Јирген Шулц, заменик немачког амбасадора у УН.

Доналд Трамп преко Твитера поручује да покушава да оконча рат без краја и да разговара са обе стране. Међутим, уколико Турска не буде играла по правилима, погодиће је снажно финансијски и санкцијама.

Израел упозорава да је у току етничко чишћење Курда. Премијер Бенјамин Нетанјаху преко Твитера најављује хуманитарну помоћ галантном курдском народу.

Турска је другог дана офанзиве на курдске снаге у Сирији освојила зацртане мете. Погођен је 181 циљ источно од реке Еуфрат.

Анкара је задовољна како напредује војна операција "Извор мира" која ће, објашњава Ердоган, подржати територијални интегритет Сирије тако што ће сузбити курдску контролу на североистоку земље. До сада је убијено 109 курдских бораца.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво