ЕП: Руска пропаганда главни извор дезинформација у Европи

Европски посланици сматрају да главни извор дезинформација у Европи представљају пропагандне кампање Русије, али и Кине, Ирана и Северне Кореје.

Европски парламент најоштрије је осудио "све агресивније акције Русије, Кине, Ирана и Северне Кореје које теже нарушавању темеља и принципа европских демократија, као и суверенитет свих земаља Источног партнерства", наводи се у писаном саопштењу.

Имајући у виду последња настојања ЕУ да се супротстави непријатељској пропаганди "трећих страна", посланици позивају државе чланице да размотре развој јаког правног оквира на нивоу Уније и међународном нивоу за борбу против тих претњи.

У резолуцији коју су усвојила 489 посланика "ЕП жели да подигне свест о руским пропагандним кампањама, јер је то главни извор дезинформација у Европи".

Државе чланице су позване да измене изборне законе што би им омогућило да се проактивно супротставе претњама које долазе од ширења дезинформација, сајбер-напада и кршења слободе изражавања током гласања.

Посланици оштро осуђују "уплитање трећих страна у изборе и референдуме" и додају да би "ЕУ требало да подржи и земље Западног Балкана да осигурају своје изборне процесе од злонамерних пропагандних активности".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво