Турска уверава савезнике да ће акције у Сирији бити "одмерене"

У нападима турске авијације и артиљерије је гађан 181 циљ. У сиријски град Тел Абиџад ушле су и копнене снаге. Сиријске демократске снаге су саопштиле да у ваздушним нападима има погинулих цивила и војника. На захтев пет европских земаља данас заседа Савет безбедности.

Најновија турска офанзива "Извор мира" на североисток Сирије, оправдава стару курдску пословицу "Нема нама пријатеља осим планина". Америка је повукла своје војнике са севера Сирије и оставила своје дојучерашње савезнике Курде на милост и немилост турској војсци.

Турске снаге су заузеле означене циљеве у североисточној Сирији и наставиле офанзиву према плану, саопштило је Министарство одбране.

Цивили напуштају места близу границе са Турском.

"Видели смо тенкове испред села, па је већина мештана побегла са породицама", рекао је један од цивила.

Курдске снаге саопштиле су да је у турском ваздушном нападу погођен затвор у коме су били заточени милитанти Исламске државе. Америка не одобрава нападе Турске на курдске положаје у Сирији.

"Сједињене Државе нису дале зелено светло Турској. Ми ћемо наставити да радимо оно што мислимо да треба како бисмо уклонили претње по амерички народ. Али то нису само претње из Сирије већ и из Ирака. Постоје десетине других земаља у којима постоји реална опасност од исламског тероризма. А САД мора да смањи ту опасност", изјавио је Мајк Помпео, амерички државни секретар.

Турска је о офанзиви обавестила НАТО. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг, апелује на Анкару да не дестабилизује регион. Турска је уверила савезнике да ће њене акције у Сирији бити одмерене.

"То је наше право, засновано на међународним споразумима и резолуцијама Савета безбедности. У том оквиру покрећемо операцију и о томе ћемо обавестити Уједињене нације и све актере, укључујући Сирију", навео је Мевлут Чавушоглу, министар спољних послова Турске.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво