Операција "Извор мира", турске трупе ушле у Сирију

Турске копнене снаге ушле су након ваздушних и артиљеријких удара у североисточну Сирију. Курдске снаге, које контролишу тај део земље, тврде да су одбациле напад. У операцији коју је Турска данас покренула, погинуло је пет цивила и три војника, док су десетине рањене, саопштиле су Сиријске демократске снаге.

Министарство одбране Турске је саопштило да су трупе те земље ушле у северну Сирију, источно од Еуфрата и почеле копнену операцију.

Међутим, прокурдске Сиријске демократске снаге тврде да су одбациле напад у граду Тел Абијаду и да турска војска не напредује.

Турска је раније данас ваздушним и артиљеријским ударима започела операцију "Извор мира", а прве ракете пале су на град Рас eл Аин на турско-сиријској граници.

Са друге стране, седам ракета, које су испаљене из Камишлија у Сирији, пале су на центар турског пограничног града Нусајбина, преноси Анадолија.

Сиријске демократске снаге су навеле да је током турских ваздушних удара погинуло пет цивила и три војника СДФ-а, док су десетине цивила рањене.

Хиљаде људи је напустило град Рас ел Аин, наводи СДФ.

Ердоган: Спречавамо стварање терористичког коридора

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће војна офанзива, названа Операција "Извор мира", елиминисати "терористички коридор" дуж јужне границе Турске.

"Наша мисија је да спречимо стварање терористичког коридора на нашој граници и да донесемо мир у региону", написао је Ердоган на Твитеру.

Ердоган је написао и да ће Турска сачувати територијални интегритет Сирије и ослободити локално становништво од терориста.

Министарство одбране Турске саопштило је да је о операцији "Извор мира" обавестило САД, Русију, Велику Британију, Немачку, Француску, Италију, НАТО и генералног секретара Уједињених нација.

Сиријске демократске снаге: Наши људи остављени без заштите

Сиријске демократске снаге затражиле су од САД и њених савезника да прогласе зону забране летења како би се заштитили од ваздушних удара Турске.

"Наши људи су остављени без заштите", наводе из СДФ-а.

Портпарол СДФ-а Мустафа Бали изјавио је да су турски авиони почели да гађају "цивилна подручја" на северу Сирије.

Бали је рекао да су ваздушни напади изазвали "велику панику међу људима у региону", пренео је АП.

Европски и светски званичници реаговали су поводом почетка турске војне офанзиве.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво