Курдска администрација позвала на општу мобилизацију

Локалне власти на североистоку Сирије предвођене Курдима позвале су на "општу мобилизацију" дуж границе са Турском, док Анкара гомила снаге уочи очекиване инвазије, јавио је АП.

"Позивамо наш народ, све етничке групе, да се помере ка областима ближе граници са Турском ради спровођења акција отпора током овог осетљивог историјског времена", навела је локална власт, позната као Аутономна администрација севера и истока Сирије.

Међународну заједницу су позвали да испуни своје обавезе, пошто би "хуманитарна катастрофа могла да задеси народ" на североистоку Сирије.

Претходно су курдске снаге и две сиријске групе активиста објавили да су екстремисти Исламске државе извели у среду рано ујутру напад у Раки, на северу Сирије.

Истовремено, високи турски званичник Фахретин Алтун је рекао да ће турска војска заједно са савезничким побуњеницима "ускоро" прећи у Сирију, а након што је председник Доналд Трамп најавио повлачење америчке војске из те области.

"Турска војска ће заједно са Слободном сиријском армијом ускоро прећи турско-сиријску границу", навео је Алтун, директор за комуникације у турском председништву.

Он је у ауторском тексту за Вашингтон пост позвао међународну заједницу да се "окупи" иза Анкаре.

Према његовим речима, Турска жели да "неутралише" сиријске курдске борце на североистоку Сирије и "ослободи локално становништво од јарма наоружаних разбојника", преноси АП.

Анкара сматра курдске борце у Сирији, који су се заједно са америчким снагама борили против Исламске државе, терористима блиским забрањеним курдским покретима у Турској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи