Израел наставља офанзиву

Израелска војска појачала копнену офанзиву. Тенкови и пешадијске јединице већ су дубоко у појасу Газе. Хамас наставља да ракетира југ Израела. Према последњим информацијама погинуло је 47 Палестинаца, међу којима и неколико високих активиста Хамаса. Перес одбацио могућност примирја. Међународна заједница позива на хитан прекид сукоба.

Израелска војска ушла је у појас Газе и опколила град Газу. Копнене борбе воде се око целог града. Израел каже да је сврха акције заустављање ракетних напада Хамаса на њихову територију и не искључује могућност проширења офанзиве.

"Немамо намеру ни да окупирамо Газу, нити да сломимо Хамас, већ да сломимо терор. А Хамасу је потребна права и озбиљна лекција. Управо је добијају", рекао је израелски председник Шимон Перес.

У појасу Газе одјекују пуцњи и детонације. Израел наставља офанзиву ватром из борбених авиона Ф 16, док ратни бродови туку по палестинском приобаљу.

Због нових жртава, број погинулих се повећао на више од 500, од почетка ваздушних удара 27. децембра.

Блиндирана возила и пешадијске јединице улазе дубоко у појас Газе. Израелска армија поделила је тај појас на два дела у настојању да пресече транспорт оружја, залиха и палестинских бораца на север области.

Хамас пружа жестоки отпор израелским снагама, испаљујући ракете на југ Израела. Хамас је саопштио да је заробио два израелска војника и да их држи као таоце.

"Операција може бити завршена и сутра уколико нас увере да народ Израела више неће бити гађан Хамасовим ракетама. Пола милиона израелских цивила живи у склоништима због тих напада", рекао је Марк Регев, портпарол израелске владе.

На подручју Џабалије и Бејт Лахије, преко којих су синоћ израелске копнене снаге ушле у Газу, погинуло је 18 Палестинаца.

У Бејт Лахији најмање 12 Палестинаца, углавном цивила, погинуло је од пројектила које су испалили израелски тенкови током борби са Хамасом на северу појаса Газе.

Најмање две особе, које су погинуле у гранатирању у Бејт Лахији, биле су палестински радикални активисти. Већина жртава су били цивили, укључујући четири члана једне породице који су погинули када је граната погодила њихову кућу.

Двојица високих активиста Хамаса Хусам Хамдан и Мухамед Хило погинули су у израелском ваздушном удару на Кан Јунис, у тренутку појачаних израелских напада.

Хамдан и Хило су били одговорни за испаљивање ракета на југ Израела, као и за специјалне јединице Хамаса у појасу Газе.

У гранатирању главне трговачке зоне у граду Газа погинуло је најмање пет палестинских цивила, а 40 је рањено.

"Оно што је најважније јесте да моментално зауставимо агресију. Њено настављање дестабилизује читав регион, уништава напоре да се наставе преговори и води радикализацији читавог региона, не само арапског региона", рекао је Ријад Мансур, палестински амбасадор и стални посматрач при УН.

Без договора у УН

"Нисмо се договорили... Нема знака једнакости између акција државе чланице УН и терористичке организације Хамас... Свака држава има право на самоодбрану и израелске одбрамбене акције нису предмет преговора", рекао је заменик америчког амбасадора при УН Алехандро Волф.

Амерички отпор позиву на прекид ватре уследио је свега неколико сати након што су израелске копнене снаге упале на палестинску територију, настављајући акцију против радикалног покрета Хамас, током које је већ убијено више од 450, а рањено више од 3.000 Палестинаца.

Копнене снаге у Гази

Израелске тенковске и пешадијске јединице су у првим часовима копнене офанзиве убиле још осам Палестинаца, чиме се укупан број жртава попео на више од 453, од којих су Уједињене нација најмање четвртину описале као цивиле.

Истовремено, у борбама је рањено и више од 30 израелских војника, од којих два тешко. У ракетним нападима Хамаса страдала су укупно четири држављана Израела.

Израелске копнене снаге ушле су у суботу у Појас Газе, у намери да преузму контролу над областима из којих палестинске фракције испаљују ракете на Израел. Колоне тенкова, у потпуном мраку, уз подршку хеликоптера прешле су границу на северу Газе из три правца.

Копненом офанзивом почела је друга фаза израелске операције "Чврсто олово", која већ траје осам дана. Изрелски тенкови гађали су позиције радикалног палестинског покрета Хамас, који је узвратио на напад.

Телевизија Ел Арабија преноси изјаву високог званичника Хамаса који тврди да су палестински борци убили више израелских војника, док израелска армија наводи да су погинуле десетине бораца Хамаса на почетку копненог сукоба.

Хитан прекид израелске офанзиве затражио је и генерални секретар УН Бан Ки-мун, који је израелском премијеру Ехуду Олмерту пренео "крајњу забринутост и разочарање", јер ће ескалација непријатељстава "неизбежно повећати патњу већ тешко погођеног цивилног становништва".

Блокада СБ

Блокадом Савета безбедности, како наводе дипломате на Ист Риверу, Израелу је обезбеђено још најмање 48 часова за офанзиву против Хамаса, јер се у понедељак очекује долазак министара спољних послова осам арапских држава, од којих се очекује готово ултимативан захтев да се сукоб моментално прекине.

Министри арапских држава ће, како се очекује, у наредним данима покушати да са САД дефинишу нацрт споразума о одрживом прекиду ватре, али за сада, како су за РТС Онлајн рекле западне дипломате у Њујорку, нема формуле која би истовремено могла задовољити захтеве Израела и Хамаса.

Кључне тачке будућег споразума садржаће обострано уздржавање од оружаних акција, али и прекид шверца наоружања у Појас Газе из Египта, као и формирање посебног међународног посматрачког тима који би надгледао поштовање тог договора.

Хамас: Седница Савета безбедности УН фарса

Радикални палестински покрет Хамас саопштио је да сматра "фарсом" неуспех чланица Савета безбедности УН да се договоре о саопштењу у коме се позива на прекид сукоба у појасу Газе, где је Израел покренуо копнену операцију.

"Оно што се десило у Савету безбедности УН јесте фарса која показује размере доминације Америке и ционистичких окупатора у његовим одлукама", рекао је портпарол Хамаса Фавзи Бархум.

У саопштењу Хамаса се наводи да је Савет безбедности УН потврдио своје слагање са ставовима "окупатора" и да му је "пружио могућност да настави масакр у Гази".

Хамас је, такође, "осудио" ставове Чешке, председавајуће ЕУ, оценивши да је "пристрасна" и да "одобрава наставак злочина које чини окупатор у Гази".

Олмерт: Израел се не бори против палестинског народа

Израелски премијер Ехуд Олмерт изјавио је да се "Израел не бори против палестинског народа" и да ће спречити хуманитарну кризу у појасу Газе омогућавајући допремање хуманитарне помоћи у храни и лековима.

"Израел се не бори против палестинског народа у Гази", изјавио је Олмерт на почетку седнице владе.

Палестинци "нису наши непријатељи. И они су жртве насиља и убилачког угњетавања исте терористичке организације као и Израел", рекао је Олмерт, алудирајући на радикални палестински покрет Хамас који контролише појас Газе.

Ехуд Олмерт је истакао да Израел не жели отварање новог фронта на својој северној граници са Либаном.

"Израел нема никакав интерес да се отворе нови фронтови, осим овог који је отворен на југу", рекао је Олмерт на почетку седнице владе која се одржава у згради Министарства одбране у Тел Авиву.

Олмерт је рекао да је дао упутства званичницима одбране да буду спремни за сваку евентуалност у случају да неко покуша да искористи чињеницу да је Изреал ангажован на јужном фронту, ка Гази.

Иран: Газа ће постати гробље за Израелце

Газа ће постати израелско гробље, поручио је председник иранског парламента Али Лариџани, реагујући на копнену офанзиву израелске војске.

"Ционисти се суочавају са жестоким отпором Палестинаца... Ционисти би требало да знају да ће Газа постати њихово гробље", рекао је Лариџани у иранском парламенту, поручујући: "Доле Израел, доле 'ционисти."

Иран не признаје Израел, који је оптужио Техеран да снабдева Хамас оружјем, што су иранске власти демантовале, тврдећи да тој групи пружају само моралну подршку.

Израелска офанзива је изазвала протесте у Ирану, а власти су осудиле "међународно неделовање и наклоњеност Израелу".

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво