Бан Ки Мун за смањење нуклеарног оружја

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је на јачање и ширење Споразума о неширењу нуклеарног оружја, поводом 40. годишњице од усвајања тог споразума.

Изразивши задовољство напорима за смањење арсенала нуклеарног оружја који су у последње време постигнути у свету, Бан је, ипак, упозорио и на "десетине хиљада комада нуклеарног оружја који се и даље гомилају", наводи се у саопштењу из кабинета генералног секретара.

"Потребно је радикалније, неповратно и реално смањење" нуклеарног оружја, додао је Бан Ки Мун.

Он је казао да ширење нуклеарног оружја, без обзира о којој држави је реч, "представља претњу за све и стога захтева глобалну сарадњу у борби против кршења споразума, захтева и да се одагна забринутост због појединих нуклеарних програма и успостављањепоузданије контроле над нуклеарним материјалом".

Истовремено, корист од употребе нуклеарног програма у мирнодопске сврхе имају сви и потражња за нуклеарном енергијом се убрзано повећава", додаје се у саопштењу.

Споразум о неширењу потписало је 59 држава 1. јула 1968. у Вашингтону, Москви и Лондону. До данас је тај споразум потписало укупно 190 земаља.

број коментара 0 Пошаљи коментар