Нови протести у Ираку упркос увођењу полицијског часа у више градова

Једанаест људи убиjено је у протестима у току ноћи у два града на југу Ирака, укључујући једног полицајца. Демонстрације и сукоби са полицијом се настављају и у главном граду Багдаду, упркос томе што је уведен полицијски час.

Седам демонстраната и полицајац убијени су у граду Насирија током сукоба са полицијским снагама, док је четворо људи убијено у граду Амара, преноси Ројтерс.

Ирачке снаге безбедности употребиле су јутрос сузавац да би растерале неколико стотина демонстраната који су поново изашли на улице Багдада, неколико сати пошто је проглашен полицијски час, после два дана антивладиних демонстрација које се прерасле у сукобе с полицијом.

Како јавља АП, пре зоре чуле су се експлозије у утврђеној Зеленој зони, седишту државних институција и страних амбасада.

Према досадашњим подацима, како наводи британска агенција, најмање 20 људи је убијено, а стотине су повређене од уторка када су почеле антивладине демонстрације, које су прерасле у насиље и сукобе с полицијом.

Полицијски час је, осим у Багдаду, уведен и у Насирију, Амару и граду Хили, на југу Ирака. 

Премијер Ирака Абдул Махди навео је раније у свом саопштењу да је свим возилима и особама потпуно забрањено кретање од четвртка у пет јутру до даљег.

Из полицијског часа су изузети они који путују на багдадски аеродром или од њега, кола Хитне помоћи, владини службеници у болницама и службама за дистрибуцију струје и воде, као и ходочасници.

Премијер је навео да од регионалних влада зависи да ли ће увести полицијски час на својим територијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво