Вашингтон пост: Мејлови Хилари Клинтон поново под лупом истражитеља

Администрација америчког председника Доналда Трампа истражује имејл поруке више десетина бивших и садашњих званичника Стејт департмента које су слали на приватни налог некадашње државне секретарке Хилари Клинтон. Тако је поново оживела тема која је бацила у засенак америчке председничке изборе 2016. године, навели су званичници, преноси "Вашингтон пост".

Истражитељи су протеклих недеља контактирали чак 130 службеника – читаву листу која укључује високе званичнике који су одговарали директно Клинтоновој, као и званичнике нижег ранга који су у неком тренутку слали поруке на имејл бивше државне секретарке САД.

Према писмима у које је Вашингтон пост имао увид, ти званичници обавештени су да су њихове поруке које су слали пре неколико година ретроактивно класификоване и да сада садрже потенцијално кршење безбедности.

У скоро свим случајевима потенцијално осетљиве информације, које су сада окарактерисане као "поверљиве", биле су послате на незаштићени имејл Клинтонове.

Истражитељи Стејт департмента почели су да контактирају америчке званичнике пре годину и по дана, након избора Трампа за председника, да би потом инересовање за ту врсту истраге опало. Поново је, како пише Вашингтон пост, покренута у августу.

Високи званичници Беле куће навели су да прате стандардне протоколе у истрази која је почела последњих дана администрације бившег америчког председника Барака Обаме и приводи се крају.

"То нема везе са тим ко је у Белој кући", рекао је један званичик који је желео да остане анониман, будући да није овлашћен да о детаљима истраге говори у јавности.

Према писању Вашингтон поста, за многе од оних који су под истрагом, укључујући и неке од најбољих спољнополитичких експерата, истрага око имејла Клинтонове представља нови фронт на коме би Трампова администрација могла да буде оптужена да крши овлашћења извршне власти у сукобу са политичким противницима.

Званичници Стејт департмента оштро су демантовали да је истрага политички мотивисана, наводећи да су имејлове прегледале каријерне бирократе који нису знали имена оних који су предмет истраге.

"Процес је успостављен тако да се у потпуности избегне политичка конотација", навео је један од званичника из Стејт департмента који је, такође, желео да остане анониман.

То што је Клинтонова користила приватни имејл налог током мандата државне секретарке покренуло је више истрага од стране Стејт департмента, Конгреса и ФБИ-ja.

Федерални истражни биро је није оптужио за кршење закона, али је Клинтонова оптужила ФБИ за необично јавно поступање са тим случајем, што је, како је сматрала, био главни фактор због кога је изгубила на изборима 2016. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије