Зимбабве, коначно сахрана Роберта Мугабеа

Дугогодишњи председник Зимбабвеа Роберт Мугабе биће сахрањен у свом родном дистрикту Звимаба, а не на националном Гробљу хероја у Харареу, саопштила је влада те земље, након тронедељних расправа о месту његовог почивања.

Мугабе, који је био огорчен након што је свргнут војним пучем у новембру 2017. године, према изјавама чланова породице желео је да буде сахерањен у Звимаби.

Актуелни председник Емерсон Мнангагва, некадашњи близак сарадник Мугабеа, залагао се за то да његов претходник буде сахрањен на Гробљу хероја, како би демонстрирао помирење са његовом породицом и присталицама, преноси Ројтерс.

"Породица покојног бившег председника изразила је жељу да он буде сахрање у Звимби. У складу са политиком владе да поштује жеље породице преминулих хероја, влада ће сарађивати са Мугабеовом породицом у остварењу њихових жеља", наводи се у саопштењу Министарства информисања.

Секретар у министарству Ника Мангвана рекао је Ројтерсу да ће, колико је њему познато, сахрана бити одржанау суботу у кругу породице.

Роберт Мугабе преминуо је 6. септембра у 95. години.

Његову владавину обележио је катастрофалан економски пад и политичко насиље, због чега је сваки пети становник Зимбабвеа емигрирао.

Међутим, многи у Зимбабвеу и даље виде Мугабеа као националног хероја и ослободиоца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво